Hoppa till sidans innehåll

Beslut och information gällande fördelning av platser till Högre Seriespelet 2018-2019

14 NOV 2018 17:48
På förekommen anledning informerar Tävlingsutskottet och SCF:s styrelse om tagna beslut vid SCF:s styrelsemöte den 8 november 2018.
  • Skapad: 14 NOV 2018 17:48

Elitserieplats via SM

I alla serier och SM-spel är det klubben som äger platsen. Det enda undantaget är eventuella friplatser till SM som kan delas ut till landslag och till lag som har en medlem som är reserv i landslaget. I detta fall som nu verkar diskuteras inom vår sport har klubben Karlstad spelat till sig en plats i elitseriekvalet via SM. Det står klubben fritt att välja vilket lag/spelare (så länge spelaren under innevarande säsong inte har spelat elitserien) som ska representera dem i kvalet. Det står alltså alla klubbar fritt att avgöra vilka spelare som ska representera dem på de platser de har i de olika seriespelen.

Klubbuttagning för att representera en
klubb i högre seriespelet

I år har Sundbybergs CK valt att arrangera en klubbuttagning för att bestämma vilket lag som ska representera dem i elitserien. Detta kval är en klubbtävling och anses inte klubb-bindande enligt de tävlingsbestämmelser som gäller för 2018-2019. Detta kval är inte arrangerat av SCF och därmed kommer SCF inte att bedöma deltagande spelare som klubb-bundna till Sundbyberg. Det är en klubbfråga hur detta hanteras. Kan möjligtvis vara en distriktsfråga men absolut inte en fråga för SCF.

Vakans i elitserien Herrar

En vakans i elitserien herrar uppstår i och med att Skellefteå curlingklubb avsäger sig en av sina platser. Klubben har alltså inte möjlighet att fylla platsen. Enligt då gällande tävlingsbestämmelser ska platsen erbjudas det förlorande laget i elitseriekvalet. I år visade det sig vara Borlänge curlingklubb. Borlänge CK har tyvärr ingen möjlighet att fylla platsen utan tackar nej. Härmed uppstår en situation som inte finns beskriven i tävlingsbestämmelserna utan TU/SCF måste göra en tolkning. Till sin hjälp har man ett antal formuleringar att tolka. Det finns alltså inte beskrivet vilken klubb som ska erbjudas platsen i turordning. Det finns dock en beskrivning om hur en ytterligare vakans ska hanteras. Om en sådan uppstår ska den erbjudas den klubb som var närmast att klara sig kvar i elitserien föregående säsong. TU har, med stöd av SCF´s styrelse, beslutat att tolka det så som att platsen kan erbjudas Norrköping som var den klubb som var närmast att klara sig kvar (hamnade överst på kvalplatsen). Här kan också tolkas att platsen ska erbjudas till den klubb som var närmast att klara sig kvar av de som direkt åkte ur, i år Göteborg CK. Det skulle även kunna tolkas som att platsen ska erbjudas klubbarna i turordning i elitseriekvalet. TU/SCF var tvungna att göra en slutlig tolkning och gjorde också så. Platsen erbjöds den klubb som var närmast att klara sig kvar, dvs Norrköpings CK.

Följd av vakans i elitserien

Som en följd av ovan nämnda kniviga situation gör TU/SCF här ett misstag och missar att meddela Norrköpings CK att de såklart inte har kvar den nedflyttade platsen i Div I södra när de nu är åter i elitserien. Detta får till följd att den klubb i Div I södra som var närmast att vara kvar i serien ska erbjudas platsen. Denna plats har erbjudits klubben, i detta fall Göteborgs CK. Göteborg CK har ej möjlighet att fylla platsen. Den ska då enligt tävlingsbestämmelserna erbjudas till den klubbens distrikt vilket också har skett, men det distriktet hade heller inte möjlighet att fylla platsen. Platsen ska då lämnas till det distrikt vars klubb var närmast att vara kvar i div I södra föregående säsong. I detta fall Småland/Östergötland eftersom ett lag från Norrköpings CK var närmast att klara sig kvar. De hanterar frågan enligt sina distriktsbestämmelser och meddelar SCF att platsen kommer fyllas av ett lag från Norrköpings CK.

Samtliga ärenden har behandlats av Tävlingsutskottet och beslutats enhälligt av SCF:s styrelse den 8 november 2018.
Dock ska noteras att som ordförande och medlem i Karlstads CK:s styrelse så deltog ej Fredrik Lindberg och Marie Henriksson i beslut som berör Karlstad CK.

Överklagande

Överklagande mot av SCF fattade beslut kan göras till Riksidrottsnämnden som är idrottens egen ”högsta domstol”. Till RIN kan du överklaga beslut i bestraffningsärenden och andra beslut tagna i respektive specialidrottsförbund. RIN fungerar också som en andra instans i dopingärenden där dopingnämnden är första dömande instans.

https://www.rf.se/Undermeny/RFochsvenskidrott/Juridiskainstanser

 

Skribent: SCF:s styrelse
Epost: This is a mailto link

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


”Jag fick prova
curling med skolan
och det var roligt!
Jag gillar känslan
när jag slajdar iväg
på isen och siktar
för att få stenen till
mitten av boet”

Tilda Modin, 10 år.
Östersunds CK


 


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info