Hoppa till sidans innehåll

Ingen ny curlinghall i Växjö

08 OKT 2018 10:12
Vi har tråkiga nyheter från Växjö Curlingklubb som meddelar att de inte kommer fortsätta sin verksamhet i någon ny hall.
  • Skapad: 08 OKT 2018 10:12

Vi har fått beskedet och en skriven artikel från Växjö Curlingklubb om hur de kämpat med sin verksamhet och nu med sorg fått avsluta sin dröm om en ny curlinghall. 

Pengarna för bygget fanns till sista kronan, ritningen var klar och kommunens fritidsförvaltning hade gett förslag på en bra tomt i anslutning till övriga idrottsanläggningar. Då fick Växjö Curling Club det både snöpliga och olyckliga beskedet från kommunledningen: Ni får inte tillgång till tomten och heller inget driftsbidrag.

Med det beskedet kunde VCC bara göra en sak, nämligen lägga ner den lokala verksamheten. Fortsatt spel på hockeyis i en av Växjö Lakers träningshallar (söndagar klockan 18.00 - 20.00) bedömdes som meningslöst för att kunna utveckla nya och gamla spelare.

Växjös mest aktiva curlare fortsätter att spela seriespel med de två återstående lagen – ett i division 1 Södra och ett i division 2 Småland/Östergötland. Träning förläggs till Jönköpings utmärkta curlinghall. Dit är det cirka 25 mil tur och retur från Växjö.

-Vi tyckte att vi hade kommit fram till ett unikt tillfälle för klubben och ett osedvanligt fördelaktigt erbjudande till kommunen. En ny curlinghall skulle dessutom stärka både Arenastadens profil och Växjös position som en av de ledande idrottskommunerna i landet, säger VCC:s kassör Sven Elmdahl.

Upplägget gick ut på att ett lokalt fastighetsbolag – som ägs och drivs av en tidigare medlem – skulle stå för hela projekt- och byggkostnadenDet innebar att Växjö CC inte skulle behöva låna pengar eller be om lånegarantier hos Växjö kommun. VCC:s styrelse trodde att detta skulle vara ett bra förslag till kommunen, som redan lånat ut 600 miljoner kronor till bland annat hockeyns, fotbollens och innebandyns arenor.

För att täcka driftskostnaderna och framför allt hyran till det byggande fastighetsbolaget skulle VCC behöva ett årligt driftbidrag på 400 000 kronor under tre år för att uppfylla målet för bland annat den ungdomsverksamhet som redovisades för kommunen. Beloppet kan jämföras med att Växjö Lakers hade ett driftbidrag för den gamla, slitna curlinghallen (som de tog över från kommunen 2015) på 490 000 kronor året innan hallen revs 2016.

Växjö Curling Club bildades 1962. Antalet medlemmar under klubbens alla verksamhetsår kan räknas i flera hundra och de som deltagit i andra aktiviteter under åren i många, många tusen. Nu är det slutsopat i Växjö.

Skrivet av Lars Fredell, informationsansvarig i Växjö CC

Växjö CC:s historia i korthet

1962

Klubben bildas på initiativ av Växjös byggnadschef Sten Tengwall och ett 15-tal personer, däribland Tore Sjöstrand, OS-mästare på 3000 meter hinder i London 1948.

1963

Växjö stad bygger en avlång konstfrusen skridskobana som även passar för att spela curling på.

1967

VCC är för första gången med i SM med ett herrlag samtidigt som curlingbanan förses med tak. Väggar kommer tre år senare och en cafeteriadel 1985.

1971

Antalet medlemmar är nu uppe i 90, varav 28 kvinnor. Klubben arrangerar Swedish Cup med inbjudna lag från Danmark, Norge, Kanada, Skottland och Schweiz. Sverige vann.

1992

Klubben arrangerar SM i lag för herrar. Spelas i angränsande Växjö ishall.

2002

Ett 30-tal nya medlemmar tack vare klubbens nya curlingskola och antalet spelare nästan fördubblas. Tre år senare har klubben 85 medlemmar och flera lag i seriespelet.

2009

Klubben får för första gången på många år ett lag i division 1 Södra. Några år senare spelar två klubblag i den näst högsta serien.

2015

Förhandlingar med kommunen i samband med att beslut tas att curlinghallen ska rivas för att ge plats åt ett bostads- och kontorskomplex intill Växjö Lakers hockeyhall.

2016

Curlinghallen rivs utan att kommunen gett klartecken för något nybygge.

2018

Växjö kommun säger slutgiltigt nej till curling i Växjö.

Skribent: Sara Carlsson
Epost: This is a mailto link

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


”Jag fick prova
curling med skolan
och det var roligt!
Jag gillar känslan
när jag slajdar iväg
på isen och siktar
för att få stenen till
mitten av boet”

Tilda Modin, 10 år.
Östersunds CK


 


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info