Hoppa till sidans innehåll

Jönköpings CC om rekryterings-succén

04 JUN 2018 08:38
Reportage: I detta reportage vill vi dela med oss av en framgångshistoria från Jönköpings CC som under säsongen rekryterat ett 20-tal medlemmar i åldrarna 25-35. Ta del av deras erfarenheter och sprid era egna framgångsexempel!
  • Uppdaterad: 05 JUN 2018 08:54

Vi hör ofta att åldrarna 25-30 är är en svår målgrupp att rekrytera. Detta gäller både för Svensk Curling och inom idrotten, då idrottandet för denna målgrupp  kolliderar med karriärklättring, familjebildning och andra intressen.

Jönköping CC har visat att det är fullt möjligt att rekrytera även detta gäng och vi har frågat klubben vad de gjort för att skapa denna succé. 

Sammanfattning av nyckelfaktorer

  • Rekrytera gruppvis. Det är mycket bättre att få 20 personer från en arbetsplats än 20 personer från 20 olika arbetsplatser.

  • Marknadsför riktat, personligt och intensiv till ett fåtal lagom stora organisationer.

  • Bjud in en homogen grupp (AT-läkare i Jönköpings exempel). De känner varandra, har mycket gemensamt och kul tillsammans.

  • Erbjud möjlighet till nybörjarkurs

  • Fortsätt att erbjuda träningsmöjligheter för de som vill spela och utvecklas, inte enbart deltagande i klubbserier och tävling.

Så lyckades Jönköping CC

Mats Thilen från klubben berättar:

 Erfarenheten hittills är att det är bra rekrytera gruppvis. Det är mycket bättre att få 20 personer från en arbetsplats än att få 20 personer från 20 olika arbetsplatser.

Med andra ord är riktad personlig och mer intensiv marknadsföring till ett fåtal lagom stora organisationer mycket bättre än allmän marknadsföring i tidningar eller på Facebook.

I ett av fallen, är det i hög grad min son som hjälpte till. Han var själv inte särskilt intresserad, men hjälpte mig att bjuda in sina arbetskamrater, ett gäng unga AT-läkare som alla just har flyttat från andra städer till Jönköping, blivit arbetskamrater, är en homogen grupp med mycket gemensamt på jobbet.

Jag bjöd dem på en prova-på kväll med fika och information. Några blev bitna och drog med lika många till – däribland min nyinflyttade(!) son (30 år) som ursprungligen inte var intresserad. Nu håller han och gänget på att organisera en AT-läkar curling helg med inbjudna från hela landet i september (50 pers!). De har också sagt att de kommer att bjuda in varje ny AT-läkar-kull i Jönköping till prova på kväll, ca 15 nyinflyttade 25-30-åringar var tredje månad.

 Jag jobbar på högskolan med 800 anställda. De flesta är unga och många är hitflyttade utifrån. Jag har avtalat med marknadsavdelningen på skolan att i augusti/september ska vi lägga ut ett prova-på curling erbjudande på skolans intranät med möjlighet att föranmäla sig.

 Jag planerar att försöka göra liknande avtal med ett par andra arbetsplatser. Jag väljer att bearbeta intensivt ett fåtal arbetsplatser med låg medelålder så att chansen att de bildar grupper som kan bli lag ökar.

 Min erfarenhet är, att det är lättare att rekrytera unga akademiker för de har ofta flyttat till en ny stad och är hungriga på nya aktiviteter och nya kontakter och nätverk, medan icke-akademiker ofta har bott i stan i många år och är redan etablerade med både aktiviteter och nätverk redan uppbyggda, följaktligen mindre hungriga.

 Nyinflyttade, typ flyktingar borde därför vara en bra målgrupp, även om vi då behöver jobba mer med vår kommunikation och vara medvetna om att de ofta har andra erfarenheter att kämpa med, som också kan påverka deras idrottande.

 Ki och Claes från klubben, har varit nyckelpersoner som gav de intresserade 2  mycket seriösa nybörjarkurser vid tre tisdagskvällar vardera. Nästa säsong hoppas jag på att vi kan köra minst tre såna kurser.

Vår plan är 60 nya medlemmar, tappa kanske 20 tidigare medlemmar så att netto ökningen blir 40 nya medlemmar, från 150 till 190.

 Vår fina hall är också ett mycket starkt vapen i rekryteringen.

Skribent: Sara Carlsson
Epost: This is a mailto link

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


”Jag fick prova
curling med skolan
och det var roligt!
Jag gillar känslan
när jag slajdar iväg
på isen och siktar
för att få stenen till
mitten av boet”

Tilda Modin, 10 år.
Östersunds CK


 


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info