Hoppa till sidans innehåll

OS-satsande duo hyllar VM i Östersund

25 APR 2018 18:00
Syskonen Irantzu Garcia, 25, och Gontzal Garcia, 20, från Vitoria-Gasteiz i norra Spanien började spela mix dubbel tillsammans för fyra år sedan. De är både erfarna curlingspelare med flera mästerskap i bagaget.
  • Skapad: 25 APR 2018 18:00

Deras sammanlada erfarenhet av mix dubbel spel uppgår till 18 år och de är rankade som lag 14 i världen.

Irantzu Garcia beskriver den nya OS-grenen som en snabbare form av curling med ett mer precist spel. Irantzu, som även är en erfaren lagcurlingspelare, berättar att den stora skillnaden mellan grenarna är samspelet lagmedlemmarna emellan.   

– Eftersom vi bara är två i laget upplever jag att vi har lättare att förstå varandra då kommunikationen är tydligare under träning och tävling. Att spela mixed curling tror jag kan hjälpa lagcurlingspelare att bli ännu bättre idrottare eftersom mixed-dubbel utvecklar spelstilen till att bli mer precis.

Tack vare att mixed-dubbel utsågs till ny OS gren får sporten ett uppsving. Något som verkligen mottogs med glädje från den OS-satsande duon.

Vi är verkligen glada över att mix dubbel utsågs till ny OS gren. Det betyder mycket för oss och för sporten som får större plats på den internationella arenan. Om vi dessutom lyckas vinna medaljer på stora mästerskap skulle curlingen också växa i Spanien.

Men det är inte bara curlingspelet och satsningen på en OS-biljett som driver syskonparet i sitt tränande och tävlande.

Jag älskar atmosfären och det sociala livet i samband med tävlingar i mixed-dubbel. Det här är mitt tionde världsmästerskap och jag har genom åren fått massor av nya vänner via sporten. Vi är som en stor familj och får umgås med trevliga människor vilket bidrar till lusten att fortsätta, säger Irantzu.

Irantzu och Gontzal tycker att VM i Östersund är mycket väl organiserat. Precis som när Gontzal tävlade här i junior VM 2016. De är glada över det professionella bemötandet och det stöd VM organisationen erbjudit dem och ser fram emot att spela i Östersund flera gånger i karriären.

Under onsdagen spelade Spanien sin näst sista match mot Skottland i seriespelets grundomgång. Där blev det förlust mot Skottland  och det spanska laget får nu hoppas på en slutspelsplats genom att tillhöra en av de bästa fyrorna efter avslutat gruppspel.

– Vi satsar givetvis på en bra placering i mästerskapet och att få med oss en medalj hem till Spanien, säger Gontzal.

 

 

Skribent: Charlotte Troberg
Epost: Adressen Gömd

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


”Jag fick prova
curling med skolan
och det var roligt!
Jag gillar känslan
när jag slajdar iväg
på isen och siktar
för att få stenen till
mitten av boet”

Tilda Modin, 10 år.
Östersunds CK

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 08-683 30 15
E-post: This is a mailto link

Se all info