Hoppa till sidans innehåll

Rapport från WCF:s Kongress och årsmöte 2018

11 SEP 2018 11:20
WCF:s Kongress och årsmöte 2018 avslutades under söndagen i Budapest med val och beslut. Paul Ahlgren, som jobbar i WCF:s “Competition and Rules Commission” sammanfattar årsmötet.
  • Uppdaterad: 11 SEP 2018 11:22

 – Ifrån mitt perspektiv rörande regler och tävlingar så var det mängder av små justeringar men mycket lite som påverkar den vanlige curlaren, säger Paul.

För den vanlige curlingspelaren:

  • För Mixed Dubbel så ändras regeln så att ifall en mätning slutar lika, det vill säga att det döms nollomgång, så får det lag som valde stenplacering i den nollade omgången behålla rätten till detta i nästa omgång. Detta alltså enbart i detta specifika fall.

  • En spelare, vilken som helst i laget, får övervaka en mätningen, hittills har det varit den person som ansvarar för boet.

För den som spelar internationellt eller är intresserad:

  • EM Challenge mellan A och B försvinner. Vinnaren av B får chansen via VM-kvalet istället.

  • Ett extra VM-kval införs istället. Fyra lag från Europa, åtta totalt. Tyvärr gjorde vi en liten tabbe mellan att vi bestämde hur detta skulle se ut och när det kom ut på papper så det finns (I år i alla fall) möjligheten att hoppa över sitt zonkval och gå direkt till detta kval. Detta har både Brasilien och Nya Zealand valt (ställer till massor problem med världsrankingen bland annat). Vitsen var att detta skulle vare en extra chans efter sitt zonkval.

  • Man måste vara 16 år för att få bli medlem i ett lag som coach eller annan funktionär.

  • Mest trassel var det runt vad som händer med lag som blir DNF och DSQ. Beslutet blev en ny regel men som säkert kommer ändras nästa år. Förslaget var ganska lika med den svenska modellen men slutade med att alla resultat stryks för alla lag vid en DSQ (och vad gör man då om detta hade förändrat slutspelet?). Förslaget var inte bra genomarbetat och behöver förbättras till nästa år.

  • En lååång diskussion runt att förändra Mixed Dubbel-VM, det vill säga skapa en A och B där 20 lag är med i A-VM. De små länderna vill inte, som jag ser det för att de vill få chansen att spela mot Sverige och Kanada någon gång. De ser också att det kan bli svårare att få pengar av deras NOK. De stora ser att kvalitén måste höjas på Mixed Dubbel. Beslut togs till slut att Mixed Dubbel-VM från 2020 kommer att spelas med 20 lag.

  • Ordförande Kate Caithness, Skottland blev omvald för ytterligare en period. Mycket populär både inom curlingen och i den internationella förbundsvärlden, speciellt som hon är ensam kvinna som ordförande i ett vintersportförbund.

  • Beau Welling, mycket duktig amerikan som bland annat hjälper Tiger Woods att bygga golfbanor på dagarna blir ny skattmästare. Mycket bra val.

Läs mer på WCF:s hemsida

Skribent: Stefan Lund
Epost: Adressen Gömd

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


”Jag fick prova
curling med skolan
och det var roligt!
Jag gillar känslan
när jag slajdar iväg
på isen och siktar
för att få stenen till
mitten av boet”

Tilda Modin, 10 år.
Östersunds CK


 


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info