Hoppa till sidans innehåll

Reportage från Rullarnas internationella premiär

02 OKT 2017 14:53
Danish International är en av Europas största turneringar för Rullstolscurling. Inkvartering på Clarion Hotel vid Kastrups flygplats och 20 min rullavstånd till curlinghallen. Tävlingen var maximerad till 12 lag och det blev snabbt fulltecknat.
  • Skapad: 02 OKT 2017 14:53

Eftersom Paralympics går i februari -18 (Sydkorea) vill förstås alla landslag ha så många kvalificerade tävlingstillfällen som möjligt. Korea satsar flera tiotals miljoner på sitt Rullstolslag inför hemma-OS och var givetvis på plats i Köpenhamn, med dussintals coacher, assistenter, fotografer och annat löst folk.

 

Deltagande lag: Grupp A: Ryssland (VM-silver) Sverige 2 – Rullarnas Karlstad Schweiz Danmark 1 Tyskland Skottland Grupp B: Norge (världsmästare) Tjeckien Danmark 2 Finland Sverige 1 Korea Rullarnas lag från Karlstad var det enda klubblaget bland alla National Teams.

Det var få som trodde att ”Rookiesarna” från Karlstad skulle kunna slå ett enda av lagen förutom möjligen Danmark 2, som var danska reservteamet. Första matchen mötte vi stora björnen Ryssland, tidigare flerfaldiga världsmästare och silver på senaste VM efter Norge. Storstryk? Njae, flertalet i hallen trodde att Rullarnas skulle krossas rejält, kanske tom tvåsiffrigt. Men tji fick dom.

Ryssland tog en 2:a i första omgången men vi kontrade direkt med en 2:a i andra och stal en 1:a i tredje – Rullarnas i ledning!

Ni skulle sett ryske coachen Anton, nerverna utanpå kroppen, bet på naglarna och kunde inte sitta still. Sen tog ryssarnas rutin över och de skrapade ihop 1:or i resterande 3 omgångar och vann till slut med 5-3. Rackarns, när vi var så nära.

I andra matchen lördag morgon skaffade sig Skottland övertag med 4 poäng efter 2 omgångar och vi hade uppförsbacke som vi inte kunde hämta in. Skottarna vann 6-2 Men nu jä…..! Mötte Tyskland i tredje matchen och Rullarnas tog kommandot direkt med 6 poängs ledning efter 3 omgångar, vinst med 8-2. Gôtt !

Nästa gäng var Schweizarna, vi vann lottningen och valde såklart sista sten och Schweiz valde röda stenar. De röda stenarna gick betydligt bättre (mera förutsägbart) än de gula och det verkade schweizarna ha koll på.

Preparation av isen var sisådär och det gick väldigt trögt. Gula ”vingliga” stenar och dålig is var ingen bra kombo, det blev ett gytter framför boet. Men vi höll jämna steg och ledde med 1 poäng inför sista. Joddlargänget hade sparat de bästa och mest välriktade stenarna till sist och satte in en 2-poängare. Knapp förlust för oss 4-5 Inför sista matchen hade SWE 2-Rullarnas och Schweiz en seger var, men vi låg före med fler vunna omgångar/stenar.

En seger mot Danmark 1 söndag morgon skulle ge oss plats i finalspelet. Yes! Danmarksmatchen blev en kopia av matchen mot Schweiz, vi ledde med 1 poäng inför sista då Danmark knåpade in en 2:a och vann med 5-4. Rullarnas skip gjorde en sista perfekt knack, men stenen gled förbi danskarnas skotte med några centimeter. Puh!

Vi får alltså spela om 9:e och 10:e platsen och möter Finland, ett rutinerat landslag som gjort många bra matcher i VM. Finnarna är säkra på både utslagningar och dragningar så nu gällde det att vara på tårna. Rullarnas startade dagens bästa stöldturné och stal 1 poäng i 4 av 6 omgångar. Mycket trög och svårbemästrad is, seger med 5-1 och 9:e platsen säkrad. Vi hade målsättningen att skrälla och hamna topp 6 och var minsann inte långt ifrån. Vi var i hasorna på alla lag (förutom Skottland) och med lite ”stolpe in” i någon slutrond hade vi varit i finalspel.

Resumé: Fantastiskt rolig och lärorik helg. Att få spänna bågen mot alla dessa storlag och t.o.m. hålla dom stången (nästan)ända in i kaklet ger oss massvis med inspiration och motivation att träna vidare.

Vi är jättetaggade inför Sweden Tour. Rullarnas lag fick mycket credd från övriga team, strongt att delta med ett klubblag. Att vi dessutom spelade bra höjde respekten ytterligare.

Sabina Johansson, Johanna Glennert, Walther Janson, Gert Erlandsson

Skribent: Sara Carlsson
Epost: This is a mailto link

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


”Jag fick prova
curling med skolan
och det var roligt!
Jag gillar känslan
när jag slajdar iväg
på isen och siktar
för att få stenen till
mitten av boet”

Tilda Modin, 10 år.
Östersunds CK


 


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info