Hoppa till sidans innehåll

Reportage: Sara Lang Jönköpings CC

2017-07-05 15:20
Sara Lang spelar rullstolscurling för Jönköping Curling Club, sedan september 2014. Hon är 27 år gammal och har redan imponerande meriter, som två SM-silver, en vinst i Sweden Tour och är en del av Landslagets utvecklings trupp sedan ett år tillbaka.
  • Uppdaterad: 2018-02-22 16:11

I detta reportage berättar Sara mer om sin egen utveckling och om rullstolscurlingen.

Vad fick dig att börja med curling?

– Innan jag hamnade i rullstol höll jag på med ett flertal olika sporter, men var mest aktiv inom fotboll, men eftersom jag inte kunde fortsätta med detta, ville jag hitta någon ny sport. Jag testade på att spela Pingis och funderade på basket. Rehabmedicin i Jönköping har varje vecka onsdagsträffar där vi är många ryggmärgsskadade. Vid något tillfälle så har vi åkt iväg och testat olika aktiviteter. Vi hade bland annat en prova på dag i curlingklubben och jag tyckte det var jätteroligt. Efter ett mycket positivt första intryck vid ”prova på dagen” från tränaren Mikael Peterson, så kände jag att jag ville testa fler gånger.

Hur ser verksamheten/träningen ut i er klubb?

– Vi är ca 15 rullstolscurlare i klubben. Just nu tränar vi tre gånger i veckan och vi är cirka 6-8 personer varje träning. Det är inte så att man är tvingad att vara på varje träning, utan vi väljer själva vilka nivåer vi vill hamna på. De flesta av oss jobbar inte 100% så vi brukar köra två dagträningar och en kvällsträning. På kvällsträningen blir det ofta internserien i klubben.

Vad har curlingen gett dig?

– Curling har gett mig mycket positiv input på väldigt många plan. Vi har väldigt roligt ihop alla som tränar och en god gemenskap. Den sociala delen är väldigt viktig i och med att vi träffas tre gånger i veckan. Man har någonstans att höra till. Det är väldigt positivt. Just när man hamnar i rullstol, hamnar man ofta lite utanför i samhället. Med både arbete och träningsmöjligheter och även socialt. I curlingklubben känns allt helt annorlunda, här får vi vara med på samma villkor.

Den här säsongen hade vi två rullstolslag med i internserien där vi mötte klubbens ”gångare”. Det är viktigt för oss ”rullare” att få delta på samma villkor, vilket vi också får genom att vara delaktiga som funktionärer på tävlingar, städning med mera. Mentalt så har det också betydelse. När man hamnar i stol händer mycket både mentalt och fysiskt och just den mentala styrkan känner jag har utvecklas mycket. Jag har blivit starkare och tror mer på mig själv. Feedbacken man får från tränare och lagkamrater, har gjort att jag har blivit både gladare och mer positiv.

Sara berättar att hon låg något på latsidan innan curlingen och att idrotten fått henne att lyfta på samtliga plan. En stor del har varit flytten närmare curlingen och hallen.

– Jag hade 15 mil tur och retur varje träningstillfälle och jag åkte minst två gånger i veckan, men målet var redan då att träna 3 gånger i veckan. Men nu har jag sex minuters resa till curlinghallen. Det märks att man får mer tid över nu när restiden har krympt, vilket gör att jag orkar engagera mig mer i familjen och curlingen.

 Sara har även börjat arbetsträna i curlinghallen på 25 %.  

Vad innebär det nya jobbet du har i curlinghallen?

– Jag jobbar med bl.a fakturering och kollar så att alla uthyrningar i hallen blir betalda. Jag ser också till så att våra instruktörer får betalt. Till hösten hoppas jag få lite mer ekonomiska uppgifter. Jag skulle gärna vilja jobba mer på djupet och få ta ett ta ett större ansvar.

Vilka meriter har du inom curlingen?

– Jag har två SM-silver, vi vann Sweden Tour tävlingen, och efter en säsong togs jag ut till Landslagstruppens utvecklingslag. Vi spelar i division fyra med gående både denna och förra säsongen och håller oss kvar. Jag började spela i division fyra efter knappt en halv säsong. Det var roligt första gången jag var med på landslagsträningen i Danderyd. De andra spelarna frågade hur länge jag har spelat och när jag svarade så kände jag själv att jag faktiskt inte har spelat så länge. Jag tror att det varit bra att jag har kommit in i många olika delar inom curlingen för det gör att jag pushas hela tiden. Man kan inte ligga på latsidan utan man måste träna för att kunna vara med och hålla fokus på både träning och matcher. Både för att stanna på nivån där man är och för att kunna fortsätta utvecklas.

Hur ser du på konkurrensen och miljön
inom svensk rullstolscurling?
 

– Det är bra att det blivit konkurrens på hemmaplan. Det är ingen som kan ligga på latsidan längre och det är positivt. Vi kan matcha landslaget och även vi blir rejält utmanade av de lagen som ligger hack i häl. Trots att konkurrensen hårdnar är det ett bra klimat. Första gången jag spelade SM kom Jalle Jungnell fram och gav positiv feedback efter matchen och det gjorde att jag växte som människa. Man jämför sig lätt med andra när man är nybörjare. När man får positiv feedback så fortsätter man träna och pushar sig framåt. 

Det klimat som Sara beskriver, har en stor del i utvecklingen av Svensk Rullstolscurling. För Sara själv, är det viktigt att bidra till den och det gör hon både på tävling och träning.  

– Jag som relativt ny har gått igenom faserna och vet att det inte alltid är så enkelt att komma in. Jag tycker att alla inom rullstolscurlingen som jag har träffat är öppna, ger positiv kritik och är hjälpsamma. Jag kan jämföra med fotboll som jag spelade när jag var yngre. Där hade du aldrig kommit på tanken att hjälpa det andra laget med exempelvis taktik. Men det är annorlunda i curlingen. När vi tävlade i Sweden Tour i Gävle, var deras nybörjarlag med. Vi slog dem ganska stort men vi gav dem feedback och hjälp/stöttning i taktik och vad man kan tänka och fokusera på.

Hur ser du på framtiden inom sporten?

– Jag hoppas att jag ska komma upp på A-truppsplats och kunna vara ute och tävla på landslagsnivå, samt fortsätta utvecklas såklart. Sen har vi som spelat ihop, Mats-Ola, Viljo, Tommy och jag förhoppningen att vi ska ta det där SM-guldet någon gång. Vi har nosat efter det ganska länge nu.

> LÄS MER OM RULLSTOLSCURLING

 

 

Skribent: Sara Carlsson/Stefan Lund
Epost: Adressen Gömd

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


”Jag fick prova
curling med skolan
och det var roligt!
Jag gillar känslan
när jag slajdar iväg
på isen och siktar
för att få stenen till
mitten av boet”

Tilda Modin, 10 år.
Östersunds CK

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 08-683 30 15
E-post: This is a mailto link

Se all info