Hoppa till sidans innehåll

Coach-symposium i Östersund

18 AUG 2015 20:37
Under EM 2014 väcktes idén om att i WCF’s regi genomföra ett internationellt coach-symposium.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:27

IMG_0986_580

Coacher och personal från WCF vid avslutningen av det första, internationella symposiet för curlingcoacher.

Syftet var att se över hur curlingen kan utvecklas globalt och få fler länder dels kunna konkurrera om medaljer men även hur vi hanterar frågor som gör att det inte bara är eliten som utvecklas utan även hur länderna kan bli bättre på att rekrytera och skapa möjligheter för sina medlemmar oavsett nivå. Genom de kontakter jag har föreslog jag Östersund som ort och det beslutades att genomföra ett sådant symposium i Östersund den 14-16 augusti. WCF bjöd in alla medlemsnationer att skicka en coach till symposiet och 17 frågeställningar listades. Totalt deltog 13 nationer. 

Vi startade på fredag morgon den 14 augusti. Efter introduktion startade vi direkt med de olika frågeställningarna och varje coach fick komma med sina åsikter och förslag. Det var väldigt intressant och givande diskussioner att höra hur andra länder har det och inse vilka skillnader det är med t.ex. Kanada och Nederländerna eller Rumänien. Vi alla fick upp ögonen att det finns många aspekter att ta hänsyn till.

För oss i Sverige är det givet att stora mål vi har är att öka medlemsrekryteringen och aktivitet bland våra medlemmar. Det är inte en självklarhet i alla länder kan jag säga. De flesta länder anser att ett verktyg att få fler medlemmar är att vinna medaljer i stora mästerskap. För något land är detta inte ett verktyg utan det enda målet! 

Vi ägnade också stor del till att diskutera det växande gapet mellan våra bästa lag och de som ligger ett eller flera skikt under. Här råder enighet att det är en utmaning i stort sett varje land kring detta. Det gäller att finna morötter oavsett nivå på spelare och lag samt hur varje nation kan strukturera sin verksamhet för det ändamålet. Givetvis pratades det om vilket ansvar klubbar har och vilket ansvar förbunden har.

En annan fråga som belystes var vilken påverkan mixed dubbel kommer få för curlingen framöver när det nu blivit en OS-gren. Här är jag personligen övertygad att om ca fem år kommer vi ha en syn på mixed dubbel och vilken status den får bland spelarna. Jag ser fram emot att få se hur det kan ändra bilden av curlingen. Eftersom det var ett coach-symposium ägnades en stor del åt coachfrågor. T.ex. vad är en coach egentligen, hur ska en coach arbeta med lagen, vilket ansvar har en coach? Vi fick också lyssna på en intressant föreläsning av Bill Tschirhart som är en välkänd coach i Kanada och bl.a är coach för Kanadas lag på ”Seniors”. 

IMG_0973_580

Studiebesök på Vintersportcentrum. Foto: Scott Arnold.

Peak Innovation genom Anna Ottosson Blixt, OS-medaljör i storslalom, bjöd alla på en mycket uppskattad lunch på fredagen. Peak Innovation är en organisation som syftar till att skapa möjligheter för företagare och forskare inom sport, turism och friluftsliv att mötas och samarbeta. Efter lunchen hade vi ett studiebesök på Vintersportcentrum där de visade på vilka möjligheter som finns att utveckla idrotten. Många exempel från längdskidor presenterades och hur nya produkter uppfunnits som hjälpt till att vinna OS-medaljer i Vancouver 2010 och Sotji 2014. Det syntes bland coacherna hur de funderade vad som kan utvecklas för curlingen. Sopning och biomekanik var det som direkt nämndes. Vi får väl se vad det kan mynna ut i men vi från Sverige har redan intressanta embryon som kan leda till något framöver. Östersunds kommun med borgmästaren i spetsen bjöd oss på middag på fredag kväll och det var överlag en mycket lyckad dag.

IMG_0963_580

Anna Ottosson Blixt från Peak Innovation hälsar deltagarna välkomna till Östersund. Foto: Scott Arnold.

Symposiet höll på fram till söndag lunch och vid sammanfattningen rådde stor enighet om att det var mycket lyckat och givande. Både från WCF:s horisont och bland närvarande coacher. Redan är tanken att detta ska bli ett årligen återkommande symposium. 

Skribent: Peja Lindholm, förbundskapten & sportchef
Epost: This is a mailto link

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


”Jag fick prova
curling med skolan
och det var roligt!
Jag gillar känslan
när jag slajdar iväg
på isen och siktar
för att få stenen till
mitten av boet”

Tilda Modin, 10 år.
Östersunds CK

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 08-683 30 15
E-post: This is a mailto link

Se all info