Hoppa till sidans innehåll

EM-guld till lag Edin efter rysare

29 NOV 2014 18:37
Det var en EM-final mellan två lag som känner varandra utan och innan och den började lite avvaktande. Eller rättare sagt, Sverige med favör av sista sten försökte bygga en offensiv men Norge slog effektivt sönder alla lägen.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:25

Men efter tre nollomgångar kom några norska misstag i den fjärde omgången och lag Edin tog ledningen med 2-0. Det blev också halvtidsresultatet efter en nollomgång i femte. 

I omgång sex och sju blev det ettor åt båda håll och inför den åttonde omgången var det svensk ledning 3-1. Men efter en norsk kvittering i åttonde och ett dyrt, svenskt misstag i nionde väntade en sista omgång utan favör av sista sten och med endast en poängs ledning. Lag Niklas Edin spelade för att bara låta Norge ta en poäng och ta matchen till skiljeomgång och det lyckades. Skiljeomgången blev en härlig uppvisning i rensningar och skjutningar och till slut hängde allt på Niklas sista sten i skiljeomgången.

Den var svensk, den var stensäker och den gav Sverige ett nytt EM-guld. I guldlaget 2014 spelar Niklas Edin, Oskar Eriksson, Kristian Lindström, Christoffer Sundgren, Henrik Leek och coach Ingemar Edström.

70P9012

Foto: © WCF

Det var också första gången på 14 år som ett herrlag gick obesegrade genom EM. Senast det skedde var år 2000 och då genom lag Marrku Uusipavalniemi från Finland. Senast ett svenskt herrlag gick obesegrade genom EM var 1998 och då var Peja Lindholm spelare och skip. Nu fick han jubla och glädjas i sin roll som förbundskapten. 

– Det är så fantastiskt. Jag är så jävla stolt över killarna. Det är ett nykomponerat lag och så går de ut och får ihop det på ett så otroligt bra sätt. Alla i truppen har tagit ett enormt ansvar, säger förbundskapten Peja Lindholm till SVT Sport efter finalen.

Sverige har, med årets medalj, tagit medalj vid samtliga EM sedan starten 1974. Antingen genom herrlag eller damlag.

> Samtliga resultat från EM 2014

Den 40:e upplagan av europamästerskapen i curling arrangeras för andra gången i Champéry, senast var 2010. EM 2014 omfattar både en A-grupp och en B-grupp för damer och herrar med totalt 46 deltagande lag. Tävlingarna avgörs i Palladium Arena, Champéry, Schweiz. Europamästerskapen fungerar också som kval för dam-VM och herr-VM. 

Det sju bäst placerade lagen vid EM är direktkvalificerade. De lag som slutar på åttonde plats i grundserien utmanas av vinnande lag från B-gruppen om den sista VM-platsen.

VM damer spelas i Sapporo, Japan den 14-22 mars 2015 och VM herrar i Halifax, 

Kanada den 28 mars-5 april 2015.

Hemsida EM: http://ecc2014.curlingevents.com

Facebook: http://www.facebook.com/EuropeanCurlingChampionships

Twitter Hashtags: #ecc2014 #curling

Skribent: Stefan Lund

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


”Jag fick prova
curling med skolan
och det var roligt!
Jag gillar känslan
när jag slajdar iväg
på isen och siktar
för att få stenen till
mitten av boet”

Tilda Modin, 10 år.
Östersunds CK

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 08-683 30 15
E-post: This is a mailto link

Se all info