Hoppa till sidans innehåll

VM-silver

2012-03-27 13:58
Våra VM-damer Margaretha Sigfridsson, Maria Wennerström Christina Bertrup och Maria Prytz vann natten till måndag silver.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 17:18

wcf_9771239302

© CCA/Michael Burns Photo


Inför ca 4 000 åskådare i Lethbridge vann Schweiz VM-guldet när rutinerade skippern Mirjam Ott med matchens sista sten lyckades vicka bort Sveriges skotte för en egen tvåa och seger med 7-6. Det var Schweiz första VM-triumf sedan 1983.

Det var en mycket jämn och välspelad final som direktsändes i TV4 under tre nattimmar från 00.30.

Sverige hade ledningen med 2-0 efter tre omgångar men Schweiz kvitterade och stal till en ledning med 3-2 sedan svenska fyran Maria Prytz inte hittat draget i den femte omgången.

Sverige tog dock tillbaka ledningen med en tvåa i sjätte varefter Schweiz kvitterade den tvåan i den åttonde omgången.

Den nionde omgången blev en riktig rysare med massor av sten i spel. Schweiz hade en bra chans att stjäla minst en poäng men istället gjorde Maria Prytz två kanonstenar och grejade två poäng till ledning med 6-5 före den sista omgången.

wcf_9771238601Även den sista omgången blev offensiv från båda lagen och många stenar var i spel. Sverige hade tidigt skotten och försökte gardera men det misslyckades. Istället drog Mirjam Ott fördel av svensk frontsten och drog in sin första sten helgömd. Maria Prytz försökte dra ned och frysa Otts skotte. Tyvärr stannade Marias sten ca decimetern för kort men låg ändå som skotte så en miss av Ott skulle innebära svensk seger. Men Otts sista sten blev perfekt, gled ner mot Sveriges sten och tryckte den tillräckligt långt åt sidan för att ge Schweiz två poäng och seger.

-Självklart är vi ledsna att vi inte vann men det var en bra match. Vi skulle behövt spela lite bättre, kommenterade svenska skippern Margaretha Sigfridsson. För henne var det tredje finalförlusten i VM. Tillsammans med Maria Prytz vann hon VM-silver 2002 och med Anette Norbergs gamla lag vann Maggan VM-silver efter Kina 2009. Med sitt Skellefteå/Alltele blev det EM-silver i december i Moskva så Maggan & Co är nog lite trötta på silver även om det är en fantastiskt fin prestation och placerar laget som världens kanske mest pålitliga lag för närvarande, åtminstone i seriesammanhang.
Obesegrad grundseriesegrare i Moskva, grundsegrare även i VM i Lethbridge.

VM-guldet för Mirjam Ott, Carmen Schäfer, Carmen Küng och Janine Greiner var mycket efterlängtat för Schweiz. Lag Ott hade förlorat OS-finalen 2006 mot Sverige och i Vancouver 2010 blev det en fjärdeplats. Mirjam själv ingick i Schweiz lag som förlorade OS-finalen 2002. I EM har det dock gått bättre. Laget vann EM-guld i Örnsköldsvik 2008 efter finalseger över Anette Norbergs lag. Mirjam själv skippade Schweiz till EM-guld redan 1996 efter finalseger över Elisabet Gustafsons lag.

> Klicka här för alla resultat på officiell hemsida

Skribent: Håkan Sundström

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


”Jag fick prova
curling med skolan
och det var roligt!
Jag gillar känslan
när jag slajdar iväg
på isen och siktar
för att få stenen till
mitten av boet”

Tilda Modin, 10 år.
Östersunds CK

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 08-683 30 15
E-post: This is a mailto link

Se all info