Hoppa till sidans innehåll

Japan väntar i VM-premiären för lag Edin

02 APR 2016 08:43
Lag Edin med Niklas Edin, Oskar Eriksson, Kristian Lindström, Christoffer Sundgren och Henrik Leek är regerande världs- och europamästare och tillhör den absoluta världseliten men väljer att tona ner favorittrycket innan VM-premiären idag lördag.
  • Skapad: 02 APR 2016 08:43

DSC_2348

Foto: © WCF

— Nej, det är inte bara guld som gäller den här gången. Så som mästare är vi laget att slå men vi får vara ödmjuka och sikta på slutspel först och främst. Konkurrensen vid det här mästerskapet är hårdare, de allra bästa lagen är med. Men framför allt handlar det om att curlingsporten nu är något helt annat än för några år sedan, säger Niklas Edin i en intervju med Jönköpings Posten innan mästerskapet.

Förklaringen finns bl.a i den snabba materialutvecklingen för curlingsopar som skett inom sporten.Med de nya soparna kan spelarna i större utsträckning påverka stenens bana och “rätta till” när stenen har spelats med fel marginal.

— Det har varit mycket materialsnack när det gäller soparna senaste åren och vi har legat lite efter, säger Niklas till Jönköpings Posten.

Inför EM 2015 förbjöds många modeller men kvar finns flera modeller i “gråzonen” som bl.a Kanada använder. Och sedan veckan före VM även lag Edin. De fick de nya soparna i tisdags och hann träna in sig under ett träningsläger i Jönköping.

– Jag gick igenom statistiken senaste året och vi har 1-17 i matcher mot lag som spelar med det nya materialet. Om jag gör en bowlingjämförelse så måste man slå 300 hela tiden för att ha en chans att vinna med de gamla soparna, säger Niklas till Jönköpings Posten.

Det första skarpa testet med det nya materialet blir idag kl 14:00. Då väntar Japan i premiärmatchen av årets VM för herrar.

Totalt 12 lag finns med i VM som pågår till söndag 10 april. När grundserien är avslutad på torsdag nästa vecka väntar ev. särspel och sedan slutspel för de fyra bäst placerade lagen.

Senast Basel arrangerade VM för herrar var 2012. Då slutade det med svenskt brons.

Den svenska VM-truppen
Niklas Edin (skip)
Oskar Eriksson
Kristian Lindström
Christoffer Sundgren
Reserv: Henrik Leek
Coach: Fredrik Lindberg
Förbundskapten: Peja Lindholm

Officiell hemsida med bl.a nyheter och liveresultat:
http://worldcurling.org/wmcc2016

Spelprogram VM-herrar:
http://worldcurling.org/wmcc2016/schedule

Deltagande lag och länder:
http://worldcurling.org/wmcc2016/teams

Facebook:
https://www.facebook.com/WorldMensCurlingChampionship

För mer information, kontakta Stefan Lund tel. 070-209 22 95 eller förbundskapten Peja Lindholm via e-post This is a mailto link

Skribent: Stefan Lund

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info