Hem / Historiskt OS-guld till lag Edin

Historiskt OS-guld till lag Edin

Det blev fjärde gången gillt för Lag Edin. Efter fjärdeplats, brons och silver tog de på lördagen hem OS-guldet. Efter en dramatisk final mot Storbritannien stod man till slut som olympiska mästare.

– Det har varit blod, svett och tårar under många års tid. Nu ska vi fira länge, säger Niklas Edin.

Fem VM-guld, sex EM-guld och lägg därtill några silver och brons och Lag Edin har vunnit det mesta som gått. Men en sak har man saknat, ett OS-guld.

För tolv år sedan blev det en fjärdeplats, för åtta år sedan blev det brons och man var ännu närmare 2018 när det blev silver.

Men den här gången gick det äntligen vägen efter en dramatisk final.

Sverige fick en drömstart när man plockade två poäng i den andra omgången och man lyckades sedan sno en poäng i tredje trots att Storbritannien hade sista sten.

”Tänk inte så mycket”

Det var sedan poängsnålt och inför den sista omgången var ställningen 4–3 till Sverige.

Britterna gick då för två poäng med sista sten och Niklas Edin hade en uppmaning till lagkamraterna: ”Tänk inte så mycket”.

Där blev det dramatik men Edin lyckades med två fina stenar som gjorde att Storbritannien bara tog en poäng och det blev skiljeomgång med svensk sista sten.

Historiskt guld

Ett gyllene läge för Lag Edin att knipa guldet och man lyckades ta poängen och säkrade det första svenska herrguldet någonsin i curling.

Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren och reserven Daniel Magnusson kan nu fira sitt livs största seger.

– Det är svårt att beskriva. Det känns nästan som att det inte hänt. Men underbart känns det, säger Rasmus Wranå.

”Rejäl lättnad”

– Det känns helt ofattbart, det är väldigt mycket känslor. Vi kände att vi spelade bra och förtjänade guldet, säger Niklas Edin till Discovery.

Edin kände både lättnad och glädje efter guldet.

– Det känns som det har varit en otroligt lång resa och varit några snöpliga förluster. Det är sjukt svårt att fatta, det är lättnad men också mycket mer glädje än jag trodde, säger Edin.

– Det har varit blod, svett och tårar under många års tid. Nu ska vi fira länge.

Förbundskaptenen rörd

Efter guldet var förbundskaptenen Maria Prytz tårögd.

– Det betyder att vi visar att vi är en av de starkaste nationerna på curling i världen. Det här känns helt fantastiskt, inte minst för Lag Edin, säger hon och fortsätter:

– Det bara brast för mig, jag vet hur mycket de har kämpat och det finns inga som förtjänar det mer än dem.

Källa: Aftonbladet