Hem / Klartecken och uttagning av tre curlinglag till OS 2022

Klartecken och uttagning av tre curlinglag till OS 2022

OS i Peking invigs om exakt åtta månader. Den svenska truppen utvidgas i dag med tre curlinglag, tre freeskiåkare, två snowboardåkare, en puckpistutövare och ett ishockeylag.

– Vi har nu en väldigt stark bas på truppen som ska tävla i vinterspelen 2022, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

1DX_1364_1500.jpg

De som på fredagen fick klartecken att tävla i Peking 2022 är: 

Curling damer 

(Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Johanna Heldin)

Curling herrar 

(Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Daniel Magnusson)

Curling mixed (Oskar Eriksson, Almida de Val)

Freeski, slopestyle och big air: Jesper Tjäder, Henrik Harlaut och Oliwer Magnusson.

Snowboard, slopestyle och big air: Sven Thorgren och Niklas Mattsson.

Puckelpist: Ludvig Fjällström.

Ishockey: Tre Kronor.

Sedan tidigare har Sveriges Olympiska Kommitté tagit ut idrottare i längd, skidskytte, skicross och alpint. Totalt har nu 22 individuella idrottare och 12 lag fått klartecken att tävla i Peking. 

WMDCC-2021_CSP-3335.jpg

I curling är alla tre lagen redan namngivna. Lag Hasselborg kommer att försöka försvara sitt OS-guld från spelen i PyeongChang. Lag Edin har ännu en OS-final i sikte, men vill gärna få stå högst upp på prispallen den här gången. I mixeddubbel spelar lag Edins Oskar Eriksson ihop med Almida de Val, paret tog nyligen brons vid VM mixed dubbel i Aberdeen, Skottland.

– Curling är ett av våra allra starkaste landslag. Vi har stora förhoppningar på alla tre lagen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Fem män har fått klartecken att tävla i slopestyle och Big Air. Jesper Tjäder, Henrik Harlaut och Oliwer Magnusson gör det med skidor medan Sven Thorgren och Niklas Mattsson tävlar med snowboard. Alla fem har framskjutna placeringar i mästerskap eller X Games.

-Här finns massor av potential och rutin som vi nu hoppas även kommer fram i ett olympiskt spel. Att så många får klartecken så här tidigt visar att vi har stort förtroende för att freeski och snowboard har bra förutsättningar att lyckas väl i Peking.

Även puckpiståkaren Ludvig Fjällström och herrlaget i ishockey, Tre Kronor, blev uttagna till vinterspelen i Kina under fredagen.

Truppen till Peking redan stor och stark

– Nästa uttagning blir i december, då vi kommit längre i de kval som ska genomföras. Vi tror på en stor och stark trupp med medaljchanser i många idrotter, säger Peter Reinebo.

OS i Peking invigs den 4 februari 2022.