Hem / Ny verksamhet lockar kvinnliga curlare till Leksands CK

Ny verksamhet lockar kvinnliga curlare till Leksands CK

Varje säsong uttrycker flera av våra föreningar och distrikt att de har en önskan att öka antalet curlande damer och det är även ett uttalat mål för Svensk Curling. Leksands CK visar nu nu vägen med ny verksamhet under ledning av Lena Nyman.

Sedan januari 2022 har Leksands CK ökat föreningens kvinnliga curlare från endast en spelare till ett tiotal. Vi har pratat med ledare Lena Nyman för att få veta mer om vad det är de gör i föreningen som blivit så lyckat. 

Hur det hela började

Det hela började egentligen för några år sedan när ett par av Lenas kollegor frågade om de kunde följa med till curlinghallen för att spela och ta med andra som också var nybörjare. Aktiviteten blev inte av då, men tanken låg kvar och grodde hos Lena som under förra våren bestämde sig för att starta en aktivitet. Hon hörde av sig till de två på jobbet som visat nyfikenhet och snabbt blev det fyra stycken som hörde om aktiviteten och ville följa med. 

“Vi har inte haft några damer alls egentligen så jag blev peppad av de första som frågade.” 

Under hösten 2021 pågick renovering i Leksands curlinghall och först vid årsskiftet 2022 kunde föreningen börja bedriva aktivitet på is igen. Den nystartade gruppen har hunnit med tre tillfällen sedan början av januari och totalt är det 17 kvinnor i åldrar från cirka 40-70 år som deltagit. 

Aktiviteterna marknadsförs främst genom att deltagarna berättar för andra de känner. Många är sugna på att prova och det är en klar fördel att alla som kommer, redan känner någon som deltar. Det bidrar till en hög social stämning och ökar motivationen att komma till aktiviteten.  Av de 17 deltagarna är det 12 stycken som har ett starkt intresse och utgör en kärntrupp. 

Upplägget

De flesta av de nya curlarna är rena nybörjare. Huvudsyftet är att komma dit, ha en social stund och göra en rolig aktivitet. Som i alla grupper är några väldigt peppade på att träna och lära sig mer. Andra är mest intresserade av att umgås, spela match och ha roligt. 

Lena har hittat en bra balans där de tar inspiration från Blått-Kort materialet och ägnar första delen av passet åt att fokusera på någon träning, som linje eller balans. Sedan spelar de match och försöker hålla fokus på det som dagens träning innehöll. 

“Det är kul att vi nöter lite på något moment först, för spelarna märker att om exempelvis foten är mitt under kroppen så blir det lite bättre och även roligare. Så är det bra att det finns ett färdigt material att använda.” 

Träningarna är präglade av mycket skratt och väldigt hög gemytlighet. Tanken är att det ska pågå hela säsongen. Deltagarna är med en eller två gånger för att känna efter om de vill fortsätta och sen blir de medlemmar i föreningen. 

Att det är en separat dam-grupp tror Lena upplevs som positivt. I alla fall till en början. I långa loppet kommer flera av de nya medlemmarna att delta i öppna klubbaktiviteter också. Men att nyckeln till att många har börjat är att det är en trygg plats där alla känner någon och alla är bekväma trots att de inte kan så mycket till en början. Det är en rolig miljö där alla lär tillsammans och det kan vara nog så viktigt när det är något som är helt nytt.