Hem / Även små barn kan curla i förening!

Även små barn kan curla i förening!

Bilden av att en person behöver vara stor nog för att kunna spela en sten över hela banan för att vara curlare har blivit förlegad. Du måste inte vara 10, 11 eller 13 för att ha roligt och trivas i en curlingförening!

Flera klubbar visar att det går att fånga upp barn redan i förskoleåldern och skapa verksamhet där barnen får rörelseglädje på is och balansträning tidigt. Samt att de ser sig själva som curlare redan innan de större sporterna fångar upp dem. 

Några exempel är samtliga rekryteringsklubbar, Umeå CK, CK Granit och Karlstads CK som har testat verksamhet för barn från fem år och uppåt. 

Detta behöver ni för att lyckas

  • Engagerade ledare och vuxna på isen. Informera redan i inbjudan om att samtliga barn ska ha en vuxen med sig på isen. Efter bara ett par gånger, har alla vuxna koll på stationer och utrustning och kan hjälpa till utan problem. De vuxna har också jätteroligt tillsammans med barnen på isen. 

  • Säkerställ att alla har med sig hjälm. 

  • Glida kan vara frivilligt. För de som vill glida så klipp av kanterna på några glidsulor så att barnen kan kliva av och på dem på ett enkelt sätt. 

  • Korta pass och många stationer eller övningar. Cirka 45 minuter är lagom och det behöver inte vara varje vecka utan kan vara varannan eller annat intervall som känns lagom. 

  • Skaffa eller låna rolig utrustning som bollar, koner, hinkar, ärtpåsar, rockringar, bowlingkäglor eller annat som ni kan hitta på kreativa saker med. Ett besök på närmaste Fritidsbank kan ge massor av inspiration. 

Exempel på ett curlingtillfälle

Uppvärmning, testa någon av följande: 

  • Under hökens vingar kom på en eller två banor, beroende på hur många ni är. 

  • Stenen, Kvasten, Boet: Välj tre platser i hallen. När ni ropar "Stenen" springer alla till den plats som ni valt och kurar ihop sig till en sten och så vidare. 

  • Dansa till musik

Stationer

Topping på pizzan: Boet är pizzadegen och stenarna är topping. Låt barnen välja sin topping och sedan slajda ut (det kan vara från hack till närmsta boet). Försök fylla pizzan med så många toppings som möjligt. 

Slagnings-stafett. Lägg en sten i bo. Slå ut den från hog och hämta din egen sten efter  - ställ dig längst bak i kön igen. Går även att göra som dragninsstafett. 

Dragningar med barn på stenen: Ett barn sitter på stenen. Ett annat barn försöker spela sin kompis till mitten. 

Limbo: (Försök att få dem slajda med glidsulan). Håll upp en kvast som de ska slajda under. Sänk den efter varje försök. 

Boll i hink: Slajda fram med en boll och pricka den i en hink. 

Bowling: Om ni har käglor eller koner så testa bowling med curlingsten. Från närmsta hoglinjen likt minicurling. 

Mincurling från hoglinjen med sopare 

Hinderbana: Alla olika typer av hinderbanor med slalom, snurra runt stenar och annat roligt är kul!

Avslutning

Köttbullerejs/köttbulletåg: Som avslutning får alla barn bli dragna runt sittandes på dubbla glidsulor. 

Är ni sugna på att testa i er förening?
Kontakta This is a mailto link för fler förslag.