Hem / Curling Alberta har knäckt koden

Curling Alberta har knäckt koden

Det handlar om Prova på och att gå från att Prova På till nästa steg i föreningen. En fråga som vi vänder ut och in på varje säsong. Nu har äntligen någon lyckats!

För att få fler medlemmar behöver vi få nya curlare att komma till våra curlingbanor. Prova På-tillfällen är ofta det självklara alternativet. Samtidigt så ser vi säsong efter säsong, att även om Prova På aktiviteter får mängder av människor att komma till våra curlingbanor, så leder det inte till någon ökad rekrytering. 

I Alberta, Kanada har distriktsförbundet under ledning av OS-bronsmedaljören från 2006, Shannon Kleibrink, startat ett program för ungdomar med gratis Prova På följt av 8 veckors curlingskola. Det är hela 50 klubbar deltar och otroliga 92% går från Prova På till 8-veckors programmet. 

När jag kontaktade Shannon, hade jag hört att de hade väldigt bra siffror, men att det skulle vara 92% kunde jag inte ens drömma om. Och att det handlar om så många föreningar som lyckats är verkligen imponerande. Upplägget i sig är enkelt men förstås ligger ett enormt arbete bakom succén. 

Såhär ser programmet ut

Albertas Curlingförbund börjar med att hjälpa föreningarna att identifiera och kontakta samarbetspartners. De kontaktar olika grupper, där det finns ungdomar från underrepresenterade grupper i curling, främst med fokus på etnicitet och olika nationaliteter. 

När kontakt etablerats, bjuds alla in till gratis Prova På. De får även informationen om hela upplägget i ett tidigt skede.  Efter Prova På, följer ett 8-veckors program med curlingaktiviteter och avgiften för den som vill delta är 21 dollar.

De erbjuder hjälp med översättare och transporter men det har inte varit någon särskild efterfrågan utan de flesta tar sig till curlinghallen på egen hand. 

Vid Prova på, anlitar förbundet proffsiga instruktörer. För att delta i projektet ska föreningen själva ha en huvudansvarig och en frivillig instruktör per bana som ska leda 8-veckors programmet och dessa får en kort onlineutbildning. 

Vi har blivit inbjudna att ta del av upplägget för 8-veckors programmet och så snart vi får tillgång till materialet, kommer vi att översätta det till svenska för att dela med våra föreningar.

På frågan om hur de blivit så otroligt framgångsrika, svarar Shannon att hon faktiskt inte vet vad det är som gör att de lyckas.

Samtidigt får jag fram att relationen mellan klubben/förbundet och organisationerna där barnen och ungdomarna kommer ifrån är jätteviktig. Det är enklare att rekrytera en grupp som kommer tillsammans än ströpersoner som kommer på en öppen Prova På.

Denna relation i kombination med att de från början kommunicerar tydligt om fortsättning och kostnaden för att fortsätta samt att den kostnaden anses vara väldigt låg gör att många tycker att det är attraktivt att vara med. Slutligen är det engagerade ledare på isen som utgör framgångsfaktorn. 

Nästa steg 

Passen i 8-veckors programmen läggs samtidigt som föreningen har sin ungdomsverksamhet. På det sättet kan deltagarna fortsätta att komma under samma tid och delta i curling med de som är medlemmar sedan innan. Vi vet ännu inte hur många från 8-veckors programmet som fortsätter i ordinarie verksamhet och ser mycket fram emot att följa upp det under våren. 

Högaktuellt projekt för svenska föreningar

Curling Albertas 8-veckors program kommer väldigt lägligt för vår barn och ungdomsutveckling, där vi nu har riktlinjer från Riksidrottsförbundet för att inkludera barn och ungdomar från underrepresenterade grupper.

Svenska Curlingföreningar kan nu söka stöd på 20 000 kronor för att göra liknande program som i Alberta. Läs mer om >PROJEKTSTÖD

/Sara Carlsson, utvecklingskonsulent

This is a mailto link