Hem / Eleverna på Mariehemsskolan väljer curling

Eleverna på Mariehemsskolan väljer curling

Curlingen sprider sig över landets skolor genom Fritidsbankerna och Rörelsesatsning i skolan. Mariehemsskolan, med sina 270 elever spelar både FloorCurling och curling på is.

Mariehemsskolan i Umeå har ett etablerat samarbetemed Fritidsbanken sedan ett par år tillbaka. Fritidspedagogen Jörgen Persson har varit kontaktperson och samarbetet har inneburit att de lånat utrustning för fritidsaktiviteter. Förra våren fick de höra om FloorCurling och erbjöds att testa.

-De flesta av de yngre barnen har ingen riktig koll på curling och de äldre barnen sysslar mest med innebandy, fotboll eller skidor.

Jörgen startade ett FloorCurling-projekt och beskriver att eleverna blev frälsta. Det curlades flitigt under våren 2021 och nu, i samband med OS har skolan lyckats låna hela tre set med FloorCurling. Eftersom eleverna minns hur roligt de hade våren 2021 så är aktiviteten hett efterfrågad.

De gjorde egna posters som sattes upp runt skolan och kompendium med regler. Skolans personal har också kommunicerat direkt med barnen för att alla skulle veta om att anmälan var öppen.

-Vi har inte marknadsfört någon idrott tidigare, så hårt som vi marknadsfört FloorCurlingen. Det var helt enkelt så roligt!

Jörgen lyfter främst att curlingen som aktivitet lyfter de barn som inte är det starkaste, mest tekniska eller bäst på andra idrotter.

-Det är inte alls de vanligtvis idrottsstarka barnen som visat framfötterna i curling utan här är det tålamod och kyla som gäller. Framför allt flickor har fastnat för aktiviteten och vi har även peppat många tjejer att spela. Under turneringen nu var det ett lag med tre systrar som vann och de är inte sådana som idrottar i vanliga fall

Skolans turneringar liknar OS

Med tre set FloorCurling har skolan arrangerat en hel turnering. Barnen har spelat i lag om fyra och de har kört både gruppspel och slutspel. Jörgen beskriver hur första passet var kaos och hur det sedan utvecklat sig till att spelarna samlar sig, lägger rätt stenarna, pratar taktik och håller koncentrationen.

Det har funnits några utmaningar för den ensamma eller de par med vuxna som fått ansvar att hålla koll på regler och tre matcher åt gången. Jörgen erkänner att just reglerna inte har följts i exakthet men det spelar mindre roll och lagen har varit nöjda ändå.

Nu börjar de curla på is

Det har varit en sorg när FloorCurlingen lämnats tillbaka till Fritidsbanken, som lånar ut till fler skolor. Jörgen berömmer Umeås Curlingklubb som är innovativa och nu bjudit in skolan att curla på riktiga isbanor hos dem.

-För många var det ganska pampigt att komma in i hallen och se hur det ser ut på riktigt. Det är ett stort steg för många att gå med i en förening. Många har aldrig satt sin fot i en föreningslokal och nu för ett par veckor sedan fick vi chansen att testa på is i Umeås Curling Arena.

Curlingens framtid för eleverna på Mariehemsskolan

Inför FloorCurling aktiviteterna gjordes en pedagogisk planering och även om utvärderingen inte är klar än, vet de att de vill fortsätta. Främst för att curlingen är olik andra sporter och att barnen efterfrågar att aktiviteten ska fortsätta.

-De fann något annat än vad de ser och känner i de mer traditionella och större idrotterna. Barnen vill ha tillbaka FloorCurling igen.

Nu fortsätter skolan i samarbete med Umeå Curlingklubb att spela på is och med stora stenar.

Vi ser verkligen fram emot att se flera Mariehemsfostrade curlare på is i framtiden!