Hem / IK Fyris juniorer avslutar säsongen med Mixed Dubbel

IK Fyris juniorer avslutar säsongen med Mixed Dubbel

För att skapa engagemang och ett roligt avslut på säsongen för bland i IK Fyris Curling, arrangerade ledarna Carl Fagerlind och Rebecka Thunman en mixed dubbel turnering med extra goda förutsättningar för deltagande.

Turneringen attraherade många av klubbens juniorer. Alla tävlade för sig själva även om de spelade tillsammans. På det sättet kunde nya lag skapas till varje tävling och det var öppet att delta i så stor utsträckning som det passade individen.

Innan första deltävlingen kom Johanna Heldin och höll i en söndagsträning, som klubbens egna mixeddubbelproffs var hon den bästa möjliga instruktören i att lära alla att spela MD, vad som är de bästa taktikerna och så vidare. Vilket juniorerna tyckte var väldigt roligt och givande.

Ledaren Carl Fagerlind beskriver förutsättningarna och upplägget vidare: 

Det var lätt att få ihop lag vilket var viktigt med stor variation mellan träningar av hur många som kan komma. Dessutom så blir det mer att göra och mer omväxling för varje enskild deltagare än i vanlig curling. Vi lottade lag samt vilka som mötte vilka varje deltävling. Alla juniorer spela med varandra och inget lag kunde dominera tävlingen. Alla fick också poäng för varje spelad omgång för att uppmuntra att man skulle komma på alla deltävlingar.

Allteftersom spelet pågick utvecklades reglerna till en spelform som fungerade optimalt. Läs mer om lärdomarna och utvecklingen nedan.

Reglerna omgång ett

  • Vanliga regler för mixeddubbelspel.
  • Nya lottade lag innan varje match.
  • En match består av två omgångar, sedan lottades alla spelare in i nya lag och matcher.
  • Spelare samlade poäng i turneringen individuellt.Vid vinst, får båda spelarna tre poäng var.
  • Vid oavgjort får samtliga spelare två poäng var.
  • Vid förlust får spelarna en poäng var (förändrades sedan). 

Första deltävlingen kom det nio juniorer. Vi var tre tränare vilket gjorde att vi ändå kunde spela i vanlig uppställning på tre banor. Totalt hann vi med fyra omgångar. Vad vi upptäckte med det dåvarande poängsystemet var att laget som fick hammaren hade en stor fördel och därmed handlade det huvudsakligen om slumpen. Det optimala spelet var väldigt olikt det man vanligen ser i mixed dubbel med höga poäng och offensivt spel.

Till andra deltävlingen ville vi ändra poängsättningen för att uppmuntra laget med hammare att ta flera poäng. Vi ändrade så att laget måste ta minst 2 poäng för att vinna omgången och få 3 poäng i turneringen. Om laget med hammare bara fick 1 poäng i omgången gilldes det som oavgjort i turneringen och alla spelare får 2 poäng. Detta eftersom att ta 1 poäng i en omgång ofta är något man vill undvika, men är bättre än att förlora omgången. Laget utan hammare kunde fortfarande vinna 3 poäng i turneringen av att endast stjäla 1 poäng i omgången.

I den tredje deltävlingen var vi åtta juniorer och därmed kunde de spela utan att vi behövde blanda in tränare. Den här gången han vi med fem omgångar. Det nya systemet gjorde det lite mer balanserat och spelet mer likt vanlig mixed dubbel och nu låg faktiskt fördelen i händerna på de som inte hade hammare, ett problem eftersom man inte längre fick fördel av att motståndarna vann förra omgången. Laget som inte hade hammare i första omgången fick möjligheten att  kunna stjäla i båda.

Tack vare ett smart förslag från en junior gick detta att åtgärda genom att låta det förlorande laget i en omgång själva välja om det ville ha sista sten eller inte i nästa omgång. Något som fungerar i matcher om endast två omgångar, men inte skulle fungera i längre matcher.

Den tredje deltävlingen var det återigen åtta juniorer och alla kunde hur upplägget fungerade. Nu hade också några kommit på att laget med hammare kunde ta tillbaka fördelen lite grann genom att välja powerplay. På endast tre deltävlingar märkte vi hur snabbt det går att anpassa och förbättra metaspelet när reglerna ändras. Men eftersom hammaren gick att välja bort så var spelet fortfarande balanserat och representativt av riktig mixed dubbel.

Även denna deltävling han vi med fem omgångar och nu hade topp tre utkristalliserat sig, ifall några personer skulle ha kommit på samma poäng så förbereddes en utslagningsfråga som alla fick svara på, nämligen hur många år jag och Rebecka Thunman, som också är tränare, sammanlagt har spelat curling.

Faktum är att första platsen var delad och en av dem hade gissat exakt rätt (20 år). Men poängen hålls hemlig fram till säsongsavslutningen (imorgon i skrivande stund) då vinnarna ska avslöjas och få sina välförtjänta priser.

I slutändan så verkade det som om alla tyckte det var givande och roligt. De var också mer energi och närvaro på träningarna än det varit på större delen av säsongen. Jag tror alla behövde lite lättsam tävling och vi i Fyris kommer definitivt göra denna eller en liknande tävling spridd över flera träningar till ett återkommande inslag kommande säsonger.

Text: Carl Fagerlind