Hem / In memoriam: Rolf Arfwidsson

In memoriam: Rolf Arfwidsson

Rolf Arfwidsson, Norrköping, Sveriges förste skip i VM-historien 1962,
Stor Grabb nr 17 och ordförande i Svenska Curlingförbundet 1966-70 har avlidit 93 år
gammal.

Rolf Arfwidsson föddes i Norrköping den 11 maj 1928. Curling fanns med i hans liv ända sedan födseln. Hans pappa Dan var svenska mästare för Norrköpings CK redan 1923.

- Mitt första minne av curling är när jag var 7 år och stod på pappas axlar och skulle hjälpa till att fästa belysningssladdar på curlingbanan. Vi tog ju ner belysningen efter varje säsong, berättade Rolf i en intervju för tidningen Svensk Curling 2012 i artikelserien om ”Svenska Curlinglegendarer”.

- Men så mycket curlingspel blev det ju inte på den tiden. Det var bandy som gällde för oss grabbar men i 10-12-årsåldern hände det ibland att pappa ropade att det fattades någon spelare och då fick jag hoppa in.

Det kom att dröja ända till 1954 innan Rolf Arfwidsson började spela curling på allvar efter studieår till jurist i Uppsala. Säsongen 1961-62 bildade Rolf ett eget lag med Knut G. Bartels, PerIvar Rydgren och Arne Stern. Första tävlingssegern kom i DM och sedan blev det guld i SM i Karlstad där Norrköping/Arfwidsson fick konkurrens av 60 andra lag. Arrangören Karlstads CK hade till SM-säsongen fått sin första ”curlinghall” klar, två banor under tak men med öppet i sidorna.

Efter SM-segern blev det Skottland och inofficiella VM. Scotch Whisky Association var sponsor för evenemanget som hade det officiella namnet “Scotch Cup”. Åren 1959 och 1960 var det enbart mästarlagen från Skottland och Kanada som möttes i en serie matcher. USA kom med 1961 och till 1962 hade Sverige fått en inbjudan till Skottland.

- Spelet gick ju inte så bra men det var en upplevelse att få vara med, berättade Rolf i curlingtidningen.

Det blev idel förluster under de sex matcherna och siffermässigt stora, främst mot laget från Kanada med de båda brödraparen Richardson, Ernie, Arnold, Garnet och Wes Richardson.

- De var ju fruktansvärt bra spelare men vi spelade ju med olika regler. Enligt den svenska regelboken var vi tvungna att släppa stenen före teeline men här kom kanadensarna och gled med stenen ända till hogg.

Sedan blev det tyvärr inga fler SM-titlar och VM-spel trots att Rolf Arfwidssons lag tillhörde favoriterna i SM under flera år framöver. Det dröjde ända till säsongen 1974-75 innan det blev ett nytt SM-guld för Rolf med medspelare KG Bartels, Arne Stern och Carl W Kallin. Då i oldboysklassen. Sedan kom Rolf att skippa Norrköpingslaget i mängder av SM oldboys och SM veteraner men det blev aldrig några guldmedaljer förrän 2012 i SM veteraner. Rolf deltog sedan i alla veteran-SM fram till två år före sin död.

Förutom mycket flitigt deltagande på isen under drygt 60 år så har Rolf också engagerat sig helhjärtat som ledare. I Norrköpings CK:s styrelse har han haft de flesta sysslor, bl a ordförande i två olika perioder.

Rolfs ledaregenskaper uppmärksammades också på riksplanet och åren 1964 till 1970 var han ledamot i Svenska Curlingförbundets styrelse varav de fyra sista åren som ordförande. Rolf Arfwidsson tjänstgjorde också som domare under många år vid en rad svenska mästerskap, elitseriesammandrag och inbjudningstävlingar.

Vid Svenska Curlingförbundets 100-årsjubileum i Sandviken 2016 utnämndes Rolf till hedersmedlem i förbundet.


Text: Håkan Sundström