Hem / Internationella Curlingförbundets årsmöte 2022

Internationella Curlingförbundets årsmöte 2022

Den stora frågan på WCF:s årsmöte i år var frågan vem som skulle ersätta Kate Caithness som avgår efter 12 år som ordförande (president) av det Internationella förbundet.

Kate har varit oerhört populär både inom och utom curlingen. Hennes arbete har inkluderat, innan hon blev ordförande, att göra rullstolscurlingen en fullvärdig del av curlingfamiljen. Hennes internationella arbete inom både den Olympiska och Paralympiska rörelsen är inte så synligt för den vanlige curlaren men hon har gjort en stor insats för curlingens roll inom dessa rörelser. Hon har som en av få ordföranden i ett internationellt förbund som varit kvinna fört kvinnornas talan som inte varit en självklarhet internationellt.

Beau Welling, USA vald till ny ordförande

Innan årsmötet var det inte tydligt vart det lutade. Alla fyra (Beau Welling, Hugh Millikin, Graham Prouse och Bent Ramsfjell) har setts som populära och etablerade inom förbundet. De flesta höll på sina kort innan omröstningen. Röstningen blev förvånansvärt odramatisk. Bent föll ifrån i den första rundan och amerikanen Beau Welling var nära att få egen majoritet. I den andra fick han de röster som saknades och blev därmed vald till föbundets nya ordförande.

Beau är en framgångsrik företagare från Syd-Carolina som designar golfbanor bland annat. Han har i ett antal år arbetat i internationell curling, först som representant för USA och sedan som "director" i styrelsen. Beau är känd som en lyssnare men samtidigt som en amerikansk ledare.

Förbundet är på väg in i en nya fas, inte bara för att man byter ordförande, där stabilisering av förbundets ekonomi kommer att vara viktigt för att kunna ta sporten till en nästa nivå och det kommer att bli en utmaning för den nya styrelsen.

IOK:s ordförande Thomas Bach kom till årsmötet och tackade av Kate och önskade Beau lyckat till. Han talade om utmaningarna som den olympiska rörelsen haft och har just nu. Han erkände att han tack vare Kate faktiskt provat på att spela curling med som han själv sade "mixade resultat". Kate fick också den ”Olympiska orden” som tack för sitt arbete inom den olympiska rörelsen.

Helena Lingham tar plats i WCF:s styrelse

För Sverige var annars det viktigaste att Cathrine Lindahl avgick efter sex år i WCF:s styrelse men glädjande nog ersätts hon av en annan rutinerad svenska, Helena Lingham. Detta är glädjande både för svensk curling men också för Nordisk curling då vi fortsätter att ha en stark position med två medlemmar i styrelsen då Bent från Norge kvarstår åtminstone ett år till trots förlusten i ordförandevalet.

Även Sergio Mitsua Vilela från Brasilien blev vald till styrelsen som första representant från Sydamerika.

När det gäller de övriga frågorna hade diskussionerna förts redan innan då WCF numera dels ger möjligheter att diskutera förändringar både virtuellt och under de möten som föregick själva årsmötet.

Man har tittat på vad som kallas strukturella frågor, dvs saker runt konstitutionen, där man gör en del förändringar. Dels ger man förbundet en del verktyg
att hantera situationer som Ryssland/Ukraina och Covid. Man plockar också bort en del gamla kompromisser som att USA, Skottland och Kanada har garanterade platser
i styrelse och kommittéer. Man öppnar också upp för att ett land får ha mer än en person i styrelsen.

På regelsidan var det inga stora förändringar, mest korrigeringar eller tillägg för saker som behövts förtydliganden. Jag kan ju säga eftersom jag arbetar med just regelfrågorna att komplexiteten har ökat mycket de senaste åren och jag upphör aldrig att förvånas över hur mycket som händer som aldrig hänt förut. Den största frågan var att man bestämde att fortsätta försöken med "no-tick" regeln som provades under VM i våras. Alla VM utom Mixed Dubbel och Mixed Dubbel för rullstolar kommer att spelas med den nya regeln.

WCF ska också utvärdera en ny modell för hur dam och herr-VM ska spelas där ett förslag om ett system med 10+10 nationer med ett osymmetriskt slutspel där segraren i "b-gruppen" går till slutspelet om medaljerna. Det var en hel del diskussioner runt detta och nu kommer arbetet gå vidare till "Competitions and Rules Commission". Eftersom jag kommer arbeta med detta under de kommande månaderna så ger jag inga kommentarer hur jag själv ser på det.

Text: Paul Ahlgren