Hem / Juniorsäsongen i Sundbybergs Curlingklubb

Juniorsäsongen i Sundbybergs Curlingklubb

Under säsongen som gått, har våra curlingföreningar gjort ett fantastiskt arbete för att skapa motiverande verksamhet. Läs mer om verksamheten i Sundbybergs curlingklubb som aktiverat och behållit samtliga sina ungdomar trots restriktioner.

Foto: Stefan Tjärnlund

I denna artikel berättar vi om verksamheten i Sundbybergs Curlingklubb, som med nästan 40-talet juniorer har den största ungdomsverksamheten i svensk curling. Under säsongen som gått har alla äldre juniorer stannat i föreningen och tre nya yngre juniorer kommit till, vilket är beundransvärt med tanke på läget. Några ungdomar har under perioder inte fått delta i träning på grund av ålder och restriktioner. Läs mer om strukturen kring deras verksamhet och de kreativa aktiviteter ledarna har hittat på för att behålla motivationen hos ungdomarna. 

Träningsverksamheten

En av föreningens största styrkor är en gedigen organisation runt verksamheten. Klubben har arbetet fram vad de kallar för “Sumpanmodellen.” Ett dokument som beskriver hur föreningen ska organisera sin ungdomsverksamhet, vem som är ansvarig för vad och hur de ska säkerställa att individen får utvecklas efter sina önskemål. Det finns ansvariga som håller ihop strukturen och flera utbildade ledare som hjälps åt med planering och genomförande. 

Ungdomarna tränar i två grupper. En grupp med barn upp till 12 år, som leds av Kristofer Blom och Karin Linder och en grupp för de som är äldre än 12, som leds av James och Maggan Dryburgh samt Stefan Tjärnlund. 

Träningarna är måndagar och onsdagar 17.00-19.00. På måndagar tränare den äldre gruppen först och under tiden samlas den yngre i curlinghallen och värmer upp. Efter en timme byter grupperna och de yngre kommer in på isen och de äldre fortsätter sin träning utanför isen. På onsdagar tränar endast den äldre gruppen.

Säsongen 2020-2021 har verkligen varit träningens år. Det har varit hög närvaro på träningarna och bra kvalitet. Främst har det handlat om teknikträning och även teoripass med taktiskt fokus för de äldre juniorerna.  

Figurspelet är motiverande för teknikträningen

Ungdomsledare Stefan Tjärnlund berättar att många av ungdomarna har blivit extra motiverade till teknikträning genom att spela figur. De frågar själva efter figurspel när de kommer till träningen, väljer sina uppgifter och fokuserar på dem. Tillsammans har de tränat och stöttat varandra att slå personliga rekord. 

På grund av tävlingstorkan och med sikte på nationella figurveckan har klubben fokuserat extra på just figurspelet. Flera av ungdomarna har gjort fina resultat. Bland annat vann Moa Dryburgh U16 klassen med hela 75 poäng. Några av de yngre har också mer än dubblat sina resultat från första gången de spelade figur vilket såklart har uppmärksammats och firats i klubben. 

Engagemanget kring figurspelet har varit så pass stort, att klubben har sett över hela programmet och börjat utveckla nya figurer. Mer om det kommer längre fram, när vi delar med övriga curlingsverige så att alla får prova. 

Speciella höjdpunkter under året

Förutom träningsverksamheten har klubben genomfört några extra aktiviteter. Det som vi särskilt inspireras av, är ledarnas förmåga att skapa mycket engagemang kring allt som händer. Det finns alltid gott om kommunikation, peppande klipp i  sociala medier och mycket positivt som sprids om verksamheten. Vilket såklart skapar en liknande känsla i träningsgruppen. 

Inför säsongen sprang juniorgruppen distansen av Storbritannien i vad som kallas för “The Conqueror Challenge.” De satte ett mål och tillsammans sprang de en distans, motsvarande Storbritanniens 1084 miles. Detta följdes upp med digitalt sommarläger, NJCT Digital Summer Curling Camp. De flesta av klubbens äldre juniorer deltog i lägret, som även arrangeras kommande sommar. I samband med detta, anordnade de även gemensamma aktiviteter. Bland annat spelades minigolf och en gemensam grillkväll. 

Curly Camp och en försiktigt optimistisk inledning med Månadstriples

Säsongen på is inleddes i full fart med nationella lägret Curly Camp som arrangerades i hallen. Flertalet av klubbens ungdomar deltog i lägret för U-16 eller för kids. Smittspridningen var lägre och det fanns en försiktig optimism om att genomföra en säsong. 

För att skapa en vi-känsla i gruppen, planerade ledarna för en gemensam aktivitet med blandade åldrar i slutet av varje månad. En gång hann de genomföra “Månadstriples” vilket blev succé. De yngre inspireras av de äldre och de äldre tycker det är givande att få leda och vara förebilder för de yngre. 

Redan efter första tillfället, blev det nedstängning av hallen. När det väl blev tillåtet att öppna igen, var det med noggranna restriktioner. Föreningen ville inte längre blanda grupperna och för att minska risken för smittspridning hölls de isär. Tankarna på månadstriples var bara att ge upp. Däremot känner sig ledarna helt säkra på att det ska börja igen så snart isen finns åter och det tillåts. 

- Månadstriples blev inte kontinuerligt men verkligen något som funkar suveränt och något som vi kommer ta vid nästa säsong, berättar Stefan Tjärnlund, juniortränare

Sumpan Yngre Junior Cup och SumpiCup

Med åtskilda grupper och inga tävlingar, kände ledarna att de ville ordna någonting för de yngre. Idén till en Continental Cup liknande tävling föddes och de arrangerade en heldag med Sumpan Yngre Junior Cup. Det spelades curling i triples, doubles och figur. Spelarna samlade poäng till sitt stora lag vid varje matchpass. Under matcherna spelades musik som juniorerna själva val ut. Mellan matcherna fick spelarna mellanmål och till lunch serverades pizzabuffé.

- Vi ville verkligen få till en härlig stämning på isen och att det skulle bli en speciell dag för spelarna, berättar Stefan Tjärnlund, juniortränare

Det var succé. Så pass att det bokades två dagar med liknande upplägg för de äldre ungdomarna. De två lagen fick varsin ledare som kapten och helgen döptes till Sumpicup. Ett koncept som även det kommer leva vidare till kommande säsonger. 

Föräldrautbildning

Slutligen har föreningen satsat på mervärde för vårdnadshavare. I samband med VM-tävlingar och Grand Slam turneringar i april och maj så anordnades en digital föräldrautbildning med genomgångar i curling och taktik. Målsättningen var att göra det roligare för vårdnadshavare att titta på curling. Åtta personer deltog och var nöjda med sina nya kunskaper. Med mer engagerade föräldrar finns också en ökad potential till framtida ledare och mer engagemang i föreningens verksamhet. 

Svenska Curlingförbundet vill avsluta med att tacka Sundbyberg och alla andra curlingföreningar som kämpat för att hålla liv i säsongen och som idrottsförbund tycker vi det är fantastiskt att se att så många ungdomar valt att stanna i sin curlingförening under pandemin. 

Fortsätt att sprida era positiva exempel så vi kan dela dem och skapa ny kraft tillsammans!