Hem / Kusinerna curlar tillsammans!

Kusinerna curlar tillsammans!

Emil och Stina är kusiner som går i fjärde klass. I jakten på en idrott där de kan träna tillsammans har de testat en mängd aktiviteter och nu har de äntligen hittat till curling.

Sprungna ur två idrottsfamiljer, där mammorna är systrar med bakgrund från tennis och handboll och där samtliga storasyskon idrottar i de stora lag- och bollidrotterna, har Emil och Stina fått testa på det mesta.

Med så aktiva föräldrar har idrott och föreningsliv varit viktigt för båda familjerna.Emils mamma Louise har berättat för oss om hur de nyligen hittat till Danderyds Curlingklubb, där de fått en ny upplevelse av föreningsidrott och att familjernas yngsta barn känner sig som hemma.

- Emil och Stina är yngsta syskonen och alla de andra barnen har varit väldigt lätta att lotsa in på det vi föräldrar har varit bekväma med. De har spelat handboll, fotboll och tennis  men även gått i gymnastik och massor av andra saker som vi föräldrar känner oss bekväma och familjära idrottens strukturer och koder. Både i lokaler i föreningar, omklädningsrum och på planer.

Men med Emil och Stina har det varit svårt att hitta något som de tycker är roligt. Vi har introducerat dem till många aktiviteter men det har inte passat dem. Främst på grund av att föreningar har velat dela in dem i könsgrupper, det har ställts krav på att de ska komma flera gånger i veckan och funnits flera olika normer som ska få dem att ställas in i ”idrottsresan.” I samtliga fall har det slutat med att de inte vill delta.

Louise själv är ledare i tennis och funderar mycket kring dessa frågor och hur idrotten ska lyckas ändra sätt att se på barn och ungas aktivitet för att skapa mer glädje, delaktighet och aktivitet på barnens villkor.

Det var under en middag där samtliga kusiner fanns samlade som de två systrarna bestämde sig för att hitta en aktivitet som kunde passa Emil och Stina tillsammans.

Familjerna var inte helt nya till curling utan hade testat ett par gånger under jullovet. Som stora sportkonsumenter under OS-perioden hade de också sett curling och Mixed Dubbel vilket såklart ledde dem på tanken att curling verkar vara en idrott där barn och unga kan idrotta tillsammans oavsett kön.

Sagt och gjort, en färd till Danderyds Curlinghall på juniorträning blev det och Louise beskriver en helt ny idrottsupplevelse för både barnen och för dem som föräldrar.

- När OS startade, hade vi ju redan spelat tre gånger i Danderyd under jullovet. När vi såg det på TV blev det så tydligt för barnen att det är en sport där killar och tjejer kan spela tillsammans och det kanske inte behövs alla dessa regler som vanligtvis finns kring föreningsidrott.

Ungdomsverksamheten i Danderyd är uppbyggt på ett annat sätt än vad både föräldrar och barn var vana vid, vilket både upplevts lite osäkert till en början, men positivt.

- Jag vill gärna veta vad jag ska göra. Jag vill ha ramar och strukturer. I curlingen har de ändå lyckats lösa det på ett väldigt bra sätt, fast träningsgruppen består av gamla, unga, stora och små. 

Det blir tydligt att idrotten är på barnens nivå och aktiviteterna bygger på deras nyfikenhet. Det händer att de får träna en halvtimme själva där de får frågan vad de är sugna på att göra och sen får de göra det. Det är inte så kravfyllt och jag tror att det passar många barn idag.

Curlingen har nog en gyllene möjlighet att attrahera många om ni verkligen lyckas nå ut med det.

Förutom barnens aktivitet har även föräldrarna bjudits ut på isen, vilket varit uppskattat. De får välja om och när de vill delta och betalar för de gångerna de väljer att vara med.

- Det blir ett väldigt inkluderande sätt att vara med sina barn och unga. Emil och Stina har redan börjat tänka i termer om lag och att det är okej att vara både killar och tjejer tillsammans på idrotten.