Hem / Sebastian Kraupp om rollen som coach för landslagen i Mixed Dubbel

Sebastian Kraupp om rollen som coach för landslagen i Mixed Dubbel

Landslagscoach i Mixed Dubbel är en helt ny roll inom Svensk Curling. En roll som innebär att följa och stötta en hel trupp och sedan leda det lag som blir uttaget till mästerskap. Sebastian berättar mer om rollen och utsikterna för kommande VM.

Foto: Jann Lipka

De flesta inom curlingsverige känner Sebastian som trea i det tidigare lag Edin, med meriter som världsmästare 2013 och bronsmedaljör vid OS 2014. 

Efter den elitaktiva karriären såg vi honom även som coach för lag Magnusson där han bland annat coachade laget till seger vid B-JVM i Finland 2019 och en femteplats i följande JVM 2020.  

Nu ser vi honom i nästa roll, en helt ny roll inom Svensk Curling. Som coach för landslagen i Mixed Dubbel. En roll som innebär att oavsett vilket av de fem lagen i landslaget som blir uttagna till mästerskap, så är det Sebastian som följer med laget som coach. 2021 är det Almida de Val och Oskar Eriksson som blivit uttagna att representera Sverige i VM. 

Sebastian valdes till rollen på grund av kombinationen med erfarenhet från mästerskap som VM och OS och hans tidigare coacherfarenhet. Svensk Curling ville säkerställa att ett eventuellt OS-lag har sällskap av en coach som varit på OS förut och som kan stötta lagen kring allt som just det specifika mästerskapet innebär. 

Förbundskapten för Mixed Dubbel är Alison Kreviazuk och hon berättar följande. 

- När vi skapade planen för vinter-OS 2022, gjorde vi en specifik kravlista för just coachrollen. Jag har utvärderat vilka erfarenheter och egenskaper som behövs för att komplettera mina, då det är viktigt att vi tillsammans bildar ett kompett team. 

Särskilt eftersom mixed dubbel spelarna inte har med sig några reserver, är det viktigt att coachteamet täcker upp för allt. Sebastian och jag har jobbat tillsammans tidigare och jag är övertygad om att han kommer passa in perfekt i truppen. Han bidrar inte enbart med spelarerfarenhet från både VM och OS utan är även en kunnig coach. 

Hur har det varit att ha hela fem lag att jobba med under säsongen?

- Det är lite speciellt mot vad jag är van vid. Under säsongen har jag haft fem lag som jag varit coach/extra resurs för. Jag har inte kunnat gå in med fullt fokus på varje lag, utan jobbat brett och för att skapa en relation till alla och få en förståelse för deras strategi, ambitioner, arbetssätt och mål. 

Överlag har jag varit väldigt imponerad över mixed dubbel lagen, alla fem. De har haft en hög ambitionsnivå och tagit satsningen seriöst. 

Att inte veta vilket lag som kommer att tas ut till mästerskap har såklart varit en annorlunda situation och något nytt att hantera i coachrollen. 

- Framförallt har det varit annorlunda att inte lägga upp ett specifik strategiplan taktiskt eller tekniskt och komma med input. Istället har jag jobbat för att alla lag ska kunna vara så bra som möjligt under säsongen. Vi har resonerat mer övergripande, kring hur de tänker inför och efter tävlingar och jag har fungerat mer som ett bollplank. 

Nu är årets VM-uttagningar klara och vi vet att det är Almida de Val och Oskar Eriksson som kommer att spela VM för Sverige, senare i vår, än så länge på okänd plats. Det innebär att coachandet får en mer traditionell och något smalare roll. 

- Nu kan vi diskutera vanliga frågorna. Hur vi tänker inför omgångarna, vilken strategi vi ska ha och hur vi ska få en fördel mot andra lag. Nästa säsong kommer jag enbart att ha fokus på Oskar och Almida och även det lag som blir andralag. 

Gällande VM-laget känner sig ledarna trygga med att de har ett världslag och Sebastian uttrycker att han är väldigt imponerad över prestationsnivån som Almida och Oskar har visat upp. Oskar har erfarenhet, som regerande världsmästare i Mixed Dubbel och Almida har vuxit in i rollen väldigt bra plus att de verkligen jobbar bra tillsammans. 

Vad bidrar du med som coach?

- Jag tänker mer att det är tryggheten i att jag har varit på mästerskap och vet vad som förväntas som spelare. Jag kan agera bollplank i taktiska situationer och situationer som uppstår under tävlingen också, som man inte räknat med. 

Jag är inte bättre taktiker än vad Oskar och Almida är när det gäller mixed dubbel, men skulle det bli ett OS kan laget känna en trygghet i att inte jag är hispig inför det. Utan att vi på ledarsidan har ett lugn och känner oss trygga i den situationen.

Almida och Oskar håller med. Almida själv, säger följande: 

- Jag har tidigare inte jobbat så mycket med Sebastian, så det ska bli kul. Jag tror att han kommer att bidra med mycket erfarenhet och engagemang, både inför och under VM. Det ska bli riktigt kul att få tävla i ett mästerskap igen, speciellt under en sådan här speciell säsong och vi är superladdade.

Hur ser du på kommande mästerskap?

- Jag tycker verkligen att Oskar och Almida har chans att vinna VM guld och få en plats till OS.  

Det är placeringar i topp sju eller topp åtta, som gäller för att kvalificera sig för OS, beroende på hur Kina placerar sig. Det är såklart huvudmålet, men förutom äran som kommer med medaljer, uttrycker Sebastian andra viktiga faktorer som kommer med högre placeringar på VM. 

- Vår ambition måste ändå vara att vinna guld. Men slutspel är också viktigt som träning inför ett kommande OS. Oskar har spelat seniormästerskap förut och har mycket erfarenhet, mer än Almida har. Hon har inte spelat med samma press utifrån att leverera.

Så jag ser det som en erfarenhetsresa också mot OS om de skulle bli uttagna dit. Att spela VM slutspel är en annan press och ger erfarenhet som kommer vara gynnsamt till ett OS.   

Slutligen ser den här coachen verkligen fram emot resan och mästerskapet

- Jag tycker att det ska bli jäkligt kul!