Hem / Södertälje CK siktar på 10% i taget

Södertälje CK siktar på 10% i taget

Efter flera säsonger med minskat medlemsantal arbetar nu Södertälje CK systematiskt med målet att öka 10% varje säsong. Under 2021-2022 nådde de målet redan under hösten och siktar nu på ytterligare 10% under våren.

Föreningens ordförande, Dick Hamberg berättar:

- För några år sedan hade vi nästan 150 medlemmar i vår förening men antalet curlare har krympt år för år. Inför säsongen 2021-2022 hade föreningen cirka 70 medlemmar och beslutade sig för att göra en ordentlig insats gällande verksamheten och även söka återstartsstöd.

I ansökan av återstartsstödet satte föreningen målet att öka 10% under säsongen. Det var en glädjande nyhet för oss som hanterar stöden, när det kom en ny ansökan från Södertälje CK efter årsskiftet. Där det stod att föreningen redan nått säsongsmålet och siktar nu på ytterligare 10% ökning under våren.

Avgifterna

En del i rekryteringsarbetet har varit att återrekrytera medlemmar genom att sänka avgifterna under säsongen 2021-2022. Vanligtvis är en säsongsavgift 1700 kronor. Föreningen hade möjlighet att sänka den till 500 och har gjort det nu under en säsong för att locka tillbaka de medlemmar som inte fått valuta för sina pengar på grund av pandemin under tidigare säsong.

Dick Hamberg tror inte heller att det är avgiften som stoppar curlare från att delta men tyckte att det var en viktig symbolisk insats för att locka tillbaka medlemmar och även för att dra till sig nya.

Aktiviteterna

Cirka 1000 personer besöker Södertäljes Curlinghall under säsongen. Styrelsen inledde hösten med ett samtal om hur de skulle locka medlemmarna tillbaka och även knyta till sig en större andel av de som kommer och provar. De bildade en kommitté med delar av styrelsen och andra entusiastiska medlemmar.

Det har lett till en ökad träningsaktivitet för klubbens medlemmar. På måndagar är det nybörjarträning 17.00-18.30 och sedan träning för föreningens medlemmar efter det. En av föreningens eldsjälar, Lasse Hanson har skött föreningens marknadsföring via Facebook-annonsering. Klubben har marknadsfört prova-på aktiviteter till riktade grupper och det dröjde inte länge innan telefonen började ringa med människor som ville prova på curling. Lasse tillsammans med Åsa Hedh med flera, har skött en stor del av arbetet.

Första 2 gångerna är det gratis att prova curling i Södertäljes CK. Tredje gången betalar deltagarna 100:- och med de nya avgifterna, där medlemskapet kostar 500 kronor tycker en hel del att det är rimligt att betala det på en gång för att fortsätta komma och spela.

Nu sätter föreningen av fler dagar i veckan för att introducera nya till curling och klubbens medlemmar turas om att leda instruktionerna. De märker tydligt av hur viktigt det är att ha en fast tid och att kunna kommunicera till deltagarna att de kan fortsätta komma på samma tid och det kommer finnas någon där som tar hand om dem.

Veteranverksamheten utvecklas också

Södertälje CK är en av de föreningar som deltagit i projektet ”Idrott för Äldre.”

Tre ledare utbildades inom ramen för projektet och nu erbjuds veteranaktivitet en gång i veckan på dagtid. Där kommer 10-15 personer som annars spelar kvällstid. Träningsgruppen har en stund med teori på något tema som kan vara allt från teknikträning till pebbling.

Gruppen fikar tillsammans och tränar. Aktiviteten har absolut en social kärna och det har bidragit till att gruppen träffas och umgås utöver själva tiden på is.

Planerna framåt

Nu siktar Södertälje CK på att öka med ytterligare 10% medlemmar under våren. Intresset är stort både från kompisgäng och från familjer.

Träningarna kommer att fortsätta och föreningen har lagt ut fler tider för Prova På i samband med all uppmärksamhet kring OS. Förutom måndagar har man också aktiviteter på onsdagkvällar och på helger.

Från Svensk Curlings håll har vi varit positiva och stöttat föreningen som satt kloka mål och följt upp med bra aktiviteter. De har valt att öka en andel i taget och gör det genom att skapa rolig aktivitet i förening för de valda målgrupperna. Vi ser mycket fram emot att följa Södertälje CK på vägen tillbaka till de stora medlemsantalen.