Hem / Svensk Curling är klara för Paralympics!

Svensk Curling är klara för Paralympics!

Vid Svenska Parasportförbundets presskonferens idag blev det klart att Svenska landslaget i rullstolscurling är uttagna till Paralympics 2022.

Idag offentliggjorde Svenska Parasportförbundet att Svensk curling som lagidrott och tre individuella idrottare: Zebastian Modin (längdskidor), Ebba Årsjö (alpint) och Aaron Lindström (alpint) är uttagna till Paralympics 2022.

Vi är såklart otroligt glada över nyheten!

Förbundskapten Peter Narup säger:

– Det känns jättekul och det är ett tydligt kvitto på att omgivningen ser att vi är väl förberedda.

Det är alltså klart att Svensk Rullstolscurling är en del av Paralympics 2022. Nu är det upp till förbundskaptenen att välja ut själva truppen. På frågan om hur det känns och vilka alternativ som finns till spelarna i landslaget, svarar Peter: 

– Vi har breddat toppen de senaste åren och har en väldigt fin trupp med både A-lag och U-lag. Jag känner mig väldigt mycket lugnare idag än exempelvis inför 2018. 

Senaste Paralympics placerade sig laget på tionde plats. Det har sedan dess varit en resa från B-VM till A-VM till bronsmedalj vid VM 2020.

– Vi gjorde ett generationsskifte säsongen 2014/15 skulle jag säga och åkte ner i B-VM 2015. Där har vi harvat samband med generationsskiftet. Jag tycker faktiskt att vi förtjänade att komma till A-VM tidigare med tanken på det jobb vi gjort och resultaten kring B-VM.

Tillslut, 2019 så lossnade proppen

– Vi gick in i VM för ett år sen, rankade 11 av 12 och slutade ändå 2:a i grundserien. Vi var sedan millimeter ifrån att nå finalen. Allt som allt kan jag säga att det var ett brons med mersmak. Med tanke på att vi verkligen slog underifrån är det såklart lyxigt att vara lite besviken över bara brons. Det bådar gott inför Paralympics 2022.

Har ni någon specifik målsättning redan nu inför Paralympics? 

– Vi har ingen uttalad målsättning än så länge. Just nu tränar vi sista ispassen inför sommaruppehållen. Sedan ska vi gå in i en bra fysträningsperiod, komma ur den skadefria och starta hösten på bästa sätt. Just nu är det svårt att veta var vi står, eftersom vi inte fått spela en riktig tävlingsmatch sedan VM för ett år sedan. Så vi får vara lite ödmjuka inför det också.

Svensk Curling vill hälsa grattis och lycka till, både till våra curlare och alla andra idrottare som idag fick klart att de var uttagna till truppen. Heja Sverige!