Hem / Tredje raka segern för lag Edin efter 8-7 mot RCF (Rysslands Curlingförbund)

Tredje raka segern för lag Edin efter 8-7 mot RCF (Rysslands Curlingförbund)

Lag Edin fortsätter att plocka viktiga segrar vid Curling-VM i Calgary. Den senaste kom mot RCF (Ryska Curlingförbundet) med slutsiffrorna 8-7 efter en ny rafflande avslutning i skiljeomgång.

Lagen följdes åt genom hela matchen trots ett spelmässigt svenskt övertag. Det fanns flera lägen där Sverige hade chansen att rycka men skip Sergey Glukhov räddade RCF kvar med ett antal briljanta slutstenar. Så också i den sista ordinarie omgången där RCF kvitterade den svenska ledningen.

Men i sklijeomgången hade Sverige full kontroll och Niklas Edin kunde till slut avgöra med en öppen utslagning. 

Segern mot RCF innebär att Sverige klättrar i VM-tabellen till en delad tredjeplats. En tabell som toppas av Schweiz och Norge. Och Norge blir Sveriges nästa motståndare med matchstart redan kl 22:00 på söndag kväll.

En snabb titt på den officiella statistiken visar också att lag Edin har prickat formen inför årets VM. Efter fyra spelade matcher toppar Sverige och Skottland lagstatistiken* med ett matchsnitt på 88%. Tätt följda av Kanada och Schweiz på 87%.

* I den officiella statistiken bedöms genomförandet av varje spelad sten med 0%, 25%, 50%, 75%, 100%. Det ger en samlad procentuell bedömning av alla spelare och alla lag.

Officiell statistik VM Herrar 2021: https://curlit.com/wmcc/aspnet/stats-position.aspx?EventID=1

Kamp om VM-medaljer och OS-platser

14 lag finns med i startfältet vid VM Herrar 2021 som inleds med en grundserie där alla möter alla. Efter avslutad grundserie väntar slutspel för de sex bäst placerade lagen. Lag med placering 1-2 går direkt till semifinal. Lag med placering 3-6 spelar kvartsfinal för att då de sista semifinalplatserna. En slutspelsplats för Sverige säkrar en OS-plats 2022.

– Självklart har vi siktet inställt på medalj och att kunna försvara vårt VM-guld. Men det viktigaste och första delmålet blir att säkra en slutspelsplats och därmed en plats för Sverige vid OS 2022. 

Sveriges matcher vid VM Herrar 2021 och TV-sändningar

https://www.curling.se/folja/Landslag/VMHerrar2021/SpelprogramVMHerrar2021

FÖLJ LIVERESULTAT

https://worldcurling.org/events/wmcc2021?pageType=results

VM Herrar 2021 inleder en nästan två månader lång mästerskapsperiod för alla curlingfans att följa. En period som dessutom kryddas med två stora Grand Slam tävlingar i Kanada under veckorna mellan VM Herrar och VM damer. Säsongen avslutas med VM mixed dubbel i Aberdeen, Skottland 15-23 maj.

Kommande internationella mästerskap och Grand Slam tävlingar:

VM Herrar 2-11 april 2021, Calgary, Kanada
Grand Slam/Champions Cup 14-18 april, Calgary, Kanada (Lag Hasselborg och lag Edin)
Grand Slam/Players’ Championship 20-25 april, Calgary, Kanada (Lag Hasselborg och lag Edin)
VM Damer 30 april-9 maj 2021, Calgary, Kanada
VM mixed dubbel 17-23 maj 2021, Aberdeen, Skottland