Hem / OM CURLING

Curlingens själ

Det finns en sport som förvandlar och trollbinder både åskådaren och utövaren. En sport som ger dig motion samtidigt som den utmanar ditt intellekt. Där du som är individ är oerhört viktig. Men aldrig ensam. 

Det är hårda utslagningar och mjuka indragningar. Graciösa rörelser och fysiska urladdningar. Det är laddade ögonblick där du i högsta grad påverkar utfallet. Du är inte en i mängden i ett lag med många.
Du är heller inte ensamt ansvarig.
Du ska utföra en uppgift, där du behöver dina lagkamrater till hjälp för att din prestation ska bli så bra som möjligt.

Curling är en urgammal sport. Den härstammar från 1500-talets Skottland. Det var och är en gentlemannasport. Än idag på alla nivåer är den sociala ingrediensen innan, under och efter matchen nästan lika betydelsefull som den sportsliga. Ja, den är en del av sporten.

Man lyckönskar varandra ”god match”, eller ”god Curling” innan. Man säger ”bra sten” eller ”bra spelat” när motståndarna gör något som imponerar. Man visar aldrig öppet glädje över motståndarnas missar. Efter genomförd match tackar man för god kamp och säger Grattis. Detta arv för alla Curlare vidare. Vi är stolta över vårt ursprung, stolta över vår sport som överlevt så länge och som har något fint att bevara och utveckla idag och i morgon. 

Samtidigt är det en OS-sport i världsklass. Få idrottsstunder är så spännande att titta på som bra curlingmatcher. Som åskådare är det som om du är med på isen. Du ser tydligt vad som händer, du kan ha en åsikt om en uppgift. Du önskar att du kunde hjälpa till att sopa förbi den där avgörande stenen.

Det är en sport för den sociala tävlingsmänniskan. Curling kan utövas efter bara en kort introduktion. Att bli bäst tar sen åratal av träning i såväl teknik som känsla. På elitnivå idag finns ingen spelare utan inställning och fysik som inom många andra krävande idrotter.

Det är en sport som utmanar. Inget slag är det andra likt. Ingen situation är exakt likadan som en tidigare. Därför ställs man alltid inför nya uppgifter, och det finns alltid något att öva på. Man kan alltid vässa sitt finlir med millimeterprecision. Man kan alltid öka sin sopfrekvens. Man kan alltid bli bättre på att kommunicera. Samarbetet i laget och kommunikationen mellan lagkamraterna är lika viktig som varje spelares individuella skicklighet.

Varje omgång spelar man om 8 poäng. En match går normalt i 8-10 omgångar. Så man spelar om över 60 poäng, trots det slutar matcher sällan tvåsiffrigt. Men möjligheten finns, och hoppet lever alltid in i det sista. Stämningen i en match svänger från att vara ett öronbedövande liv när två sopare med maxpuls ger järnet för att sopa fram en sten under intensivt skrikande från kaptenen, till en total tystnad innan en avgörande dragning på locket.

Och samtidigt finns det ingen av de bästa curlarna som bara klarar sig på teknik och inlärda rörelser. Man kan inte bli en bra Curlare utan känsla. Och kanske det är det som gör curlingen unik. Att du måste ha den där känslan. Oavsett nivå. Känslan, och att du känner betydelsen av att Du är alltid viktig. Och du blir ännu viktigare tillsammans med andra.

Curling.
En känsla.
En sport.
Ett lag. 

Helena Klange, 2010