Hem / Spela / Spelformer

Spelformer

Curling går ut på att lagen försöker få sina egna stenar närmare boets mittpunkt ”tee” än motståndarnas bästa sten. Antingen genom att placera sina egna stenar bättre än motståndarnas eller genom att slå bort deras bästa stenar. 

Ett curlinglag* består av fyra spelare och varje lagmedlem spelar två stenar omväxlande med motståndarlaget. Spelarna i laget kallas etta, tvåa, trea och fyra. En av dessa, oftast fyran, är lagkapten (skip), som leder laget och bestämmer hur slagen ska utföras. 

En dirigerar, en spelar stenen och de två övriga sopar vid behov. En i laget är vice-kapten och dirigerar spelet när kaptenen spelar sina stenar.

Situationerna växlar och ingen match är en annan lik. I varje omgång spelar man om 8 poäng. En match går normalt i 8-10 omgångar och tar 2-2,5 timme.

Så man spelar om över 60 poäng, trots det slutar matcher sällan tvåsiffrigt. Men möjligheten finns, och hoppet lever alltid in i det sista. 

Stämningen i en match svänger från att vara ett öronbedövande liv när två sopare med maxpuls ger järnet för att sopa fram en sten under intensivt skrikande från kaptenen, till en total tystnad innan en avgörande dragning mitt i boet.

* Den vanligaste spelformen i curling är lagspel med fyra  spelare i varje lag. Men man tävlar även i mixed dubbel  och i en individuell spelform som kallas figur.

Poängberäkningen

När omgången är färdigspelad får ett av lagen poäng för varje sten som ligger i eller berör boet och som ligger närmare mittpunkten än motståndarnas bästa sten.

Det kan bli maximalt 8-0 i en omgång. 

Gult ligger närmast mittpunkten (tee) och får 1 poäng trots att blått har fler stenar i boet.


Mixed Dubbel

Mixed dubbel spelas av två spelare. En man och en kvinna i varje lag. Båda lagen har sex stenar, varav en för varje lag är förplacerad i starten av varje omgång. 

Mixed dubbel är en offensiv form av curling som går mycket ut på stenpositionering, fyrfotsspel och vinklar. Det är även en social och rolig form som endast kräver två spelare i varje lag. Grenen gjorde premiär på OS-programmet 2018.

MER INFORMATION OM MIXED DUBBEL


Figurspel 

Figur är en individuell form av curling. Den går ut på att man spelar 8 bestämda uppgifter. Det spelas 4 stenar per uppgift.

Maxpoäng: Det går att få maximalt 3 poäng per sten vilket ger maximalt 96 poäng. 

PROTOKOLL FÖR FIGURSPEL

YouTube – EM guld 2019

Efter fyra raka EM-guld blev det förra året ett silver. Men nu är lag Edin tillbaka som herre på den europeiska täppan efter en kross i finalen mot Schweiz med 9-3.
– Nästan inte en enda jämn match på hela EM, det är helt ofattbart, säger Niklas Edin till SVT Sport.

Njut av höjdpunkter från EM-finalen herrar 2019