Hoppa till sidans innehåll

Coachen om ungdoms os

29 JAN 2020 08:45
Hemma efter drygt två veckor med Sveriges trupp vid ungdoms-OS i Lausanne 2020, får vi höra vad Axel Sjöberg har att berätta om evenemanget och resan.
  • Uppdaterad: 29 JAN 2020 08:45

Sveriges curlinglag vid Ungdoms-OS bestod av spelarna Axel Landelius,  Lisa Norrlander, Olle Moberg och Nilla Hallström, samt coachen Axel Sjöberg. 

Laget fick med sig tre vinster och två förluster innan de delades upp för mixed dubbelspel med deltagare från andra länder. Axel Sjöberg beskriver resan som en riktig upplevelse: 

"Det har varit riktigt häftigt. Bara boendet var något särskilt. En väldigt häftig byggnad, utan direkta våningar utan bara en spiraltrappa. Allt och alla var samlat på ett och samma ställe och kylen var fullproppad med schweizisk choklad. 

Lausanne kändes också speciellt eftersom det är olympiska huvudstaden. De har sitt huvudkontor där och olympiska museet, som de flesta i svenska truppen var och kollade på." 

Själva tävlingarna beskriver Axel som mycket väl organiserade och med suverän is.

"Det var verkligen som ett mästerskap ska vara."

Efter mixedspelet vad det dags för mixed dubbel och det gjordes en ranking, där 24 fyrmannalag mixades till 48 dubbellag.

"Att bli hopmixad med någon annan var på både gott och ont. Det var lite nervöst till en början då alla undrade vem de skulle komma med, om de skulle prata engelska och så vidare. Lisa fick spela med en dansk och det funkade jättebra. Det blev svårare för dem som inte kunde kommunicera med ord, men alla hade trevligt med sina lagkamrater och det bildades en ny gemenskap mellan alla."

Axel själv, har trivts i sin roll som coach.

"Det har varit himla kul faktiskt. Både att vara ansvarig på plats och coacha under matcherna. Det var nytt både för mig och för dem, men jag tycker vi fick till det bra. Vi hade en bra kemi från början och det hjälpte mycket att de var ett skönt och lättsamt gäng. Vi har skojat mycket!

Han tror att ett Ungdoms-OS är något som gör att spelare får en stark motivation för att fortsätta sträva mot internationell curling. 

"Det finns mycket mer att sikta mot framöver och ungdoms OS ger mersmak för det. Jag märker att det är riktigt häftigt och ger motivation att jobba framåt. Laget pratade flera gånger om att detta var något de vill göra igen." 

Vill du göra fler coachuppdrag?

"Ja! Sign me up! Att vara både med ett sånt här lag och med hela svenska truppen har varit en upplevelse.

För min egen del har det också varit stort att få träffa alla ledare som var med alla sporter. Supersköna, professionella personer som varit allt från coacher, fysioterapeuter och personer från SOK. Personer jag sett upp till innan och nu fått jobba med, mot ett gemensamt mål." 

Vad har du för tips till ungdomar som vill komma ut och tävla?

"Hitta ett lag som du har kul med. Ett lag, som du känner att du kan göra allt med. Då kommer ni vilja träna tillsammans och träna hårt själv, för att laget ska nå de mål ni har. Oavsett vilket mål det är.

Hitta det som är kul och gör det full ut!

Skribent: Sara Carlsson
Epost: This is a mailto link

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info