Hoppa till sidans innehåll

Curling-EM i Helsingborg med svenska lag som guldfavoriter

13 NOV 2019 22:44
Sverige har stolta traditioner med mängder av medaljer i både, VM, OS och EM. Regerande EM-mästare för damer är Sverige med lag Anna Hasselborg. På herrsidan tog Sverige med lag Niklas Edin fyra raka guld innan Skottland förra året hamnade överst på
  • Skapad: 13 NOV 2019 22:44

Förbundskapten Maria Prytz startade sin tjänst i september och nu väntar det första mästerskapet som ansvarig för den svenska truppen 

– Att börja mitt uppdrag som förbundskapten på hemmaplan med två så pass starka svenska lag känns om en fantastisk möjlighet. Min roll är att se till att allt runt lagen fungerar så bra som möjligt och att de har allt stöd de behöver för att prestera och fokusera på curling, säger Maria Prytz.

Hoppas på svensk succé med dubbla guld

– Båda lagen har medaljkapacitet. Allt ska stämma för att det ska bli två guld, men vilken succé det vore att ta dubbla guld på hemmaplan! De svenska lagen tillhör favoritlagen tillsammans med Schweiz och Skottland på både herr- och damsidan. Men finns fler lag som kan visa framfötterna på ett EM, säger Maria.

För Team Hasselborg är det första stora
mästerskapet på hemmaplan

–Det här är ett lag som växer av att ha stöd omkring sig. De här är fjärde säsongen tillsammans och har laget haft stora framgångar under de åren med bl.a OS-guld och EM-guld 2018. Laget har under hösten visat stabilitet med flera topp-placeringar på världstouren och den gångna helgen visade de att formen är på topp. I kanadensiska Pictou County tog laget sin tredje titel på proffstouren GrandSlam efter finalseger 8-5 mot Team Einarson, Kanada. 

Team Edin är ett lag med en enorm förmåga att toppa formen till mästerskap och i laget finns stor mästerskapsrutin

Hösten har innehållit både framgångar och motgångar vilket är helt naturligt när det är ett par år kvar till nästa OS och lagen är i en fas av utveckling. Det är under mästerskap som det här laget brukar leverera som bäst. Här plockar herrlaget fram sin erfarenhet och vet precis hur de ska göra för att ta en match i taget och vara på topp till slutspelet. Niklas Edin har som skipper fyra VM-guld och sex EM-guld och även om laget har förändrats genom åren så finns det stora förhoppningar om medalj.

– Att spela ett mästerskap på hemmaplan är en milstolpe i idrottskarriären och något som de flesta idrottare drömmer om. Båda svenska lagen trivs i rampljuset och de har erfarenhet av stora mästerskap och har bland annat genom OS-deltagande vana att hantera press. Att få spela med stöd av hemmapubliken en stor upplevelse. Jag är säker på att spelarna kommer att njuta av att bjuda publiken, vänner och familjer på många fina matcher. För curlingsporten innebär EM i Helsingborg en stor möjlighet att nå ut till en bredare publik då SVT storsatsar med sändningar från 14 matcher. Jag hoppas att det här leder till ökat intresse för sporten, både att följa och att utöva den, säger Maria. 

Läs mer: Storsatsning från SVT på Curling-EM
med sändningar från 14 matcher.

Sveriges trupp vid Curling-EM 2019

Damer
Lag Hasselborg. Hemmaklubb: Sundbybergs CK
Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer,
Sofia Mabergs, Johanna Heldin.
Coach: Wayne Middaugh

Herrar
Lag Edin. Hemmaklubb: Karlstads CK
Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå,
Christoffer Sundgren, Daniel Magnusson.
Coach: Fredrik Lindberg

Förbundskapten: Maria Prytz
Fysio: Anna Gustavsson

 

 

Skribent: Stefan Lund
Epost: Adressen Gömd

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info