Hoppa till sidans innehåll

Business of Curling kom till Malmö!

21 JAN 2020 09:47
Vad kan skandinaviska curlingklubbar lära sig av erfarenheter från en kanadensisk klubb med 1200 medlemmar i tiobanorshall och en estnisk från 2014 med få medlemmar och betald personal istället för volontärer? En hel del, skulle det visa sig.
  • Uppdaterad: 21 JAN 2020 09:47

Vi i Malmö, med stöd från Svensk Curling, stod som värdar för WCF:s Business of Curling Symposium sommaren 2019.
Fred Randver från Curling Tallinn berättade om historien bakom deras curlinghall och EM-arrangemang, hur deras inkomstkällor ser ut (med inbjudningstävlingar som en viktig post och annars mycket företagsevent, ibland med inslag av för curlinghall otypiska aktiviteter som t.ex. isskulptering) och vilka investeringar de har gjort för att utveckla verksamheten. Darrell Ell från WCF och tidigare generalsekreterare i curlingklubben i Lethbridge, Alberta, pratade om mer traditionell klubbutveckling: att fånga in och behålla medlemmar, rekrytera volontärer och bedriva styrelsearbete. Vi var ungefär tjugo personer som deltog i symposiet, varav sju från Sverige och övriga från Norge, Finland, Polen, Tjeckien, Schweiz och Qatar.
Den stora vinsten med att ha två så olika ledare för symposiet är att de flesta av våra föreningar befinner sig någonstans mellan de extremerna och kan välja att luta sig lite mer åt den ena på vissa områden, den andra på andra områden, och annars försöka hitta på något mellanting tillsammans med andra deltagare. Man fick hur som helst med sig en stor bredd av idéer och erfarenheter om hur curlingverksamhet kan bedrivas.
Det jag framför allt tar med mig från symposiet är hur Curling Tallinn samlar all sin curlingverksamhet under ett och samma "varumärke", som därmed stärks av både framgångar för elitlagen och nöjda gäster på inbjudningstävlingar och företagsevent. Med inspiration därifrån har vi denna säsong lanserat Curling Malmö, som knyter ihop all curlingverksamhet för personer i Malmö-Lund-området - medlemsverksamhet, nybörjarkurser och event. Om det också leder till egen curlinghall och mästerskapsarrangemang får framtiden utvisa.

Text: Nils Lundahl, ordförande Malmö Curlingklubb

Skribent: Sara Carlsson
Epost: This is a mailto link

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info