Hoppa till sidans innehåll

Nyheter från Förbundsmötet

02 OKT 2020 12:05
När vi summerar till historieböckerna kommer SCF:s 104:e Förbundsmöte att gå till historien som det första som genomfördes med flertalet representanter uppkopplade digitalt.
  • Uppdaterad: 02 OKT 2020 12:05

På plats i Danderyds Curlinghall fanns ett tiotal mötesdeltagare, övriga var uppkopplade via sina datorer runtom i landet och Lars Liljegren, som valdes till ordförande, ledde mötet från Frankrike. 

SCF:s ordförande Michael Marklund öppnade mötet med en inledning och summering av det mycket speciella verksamhetsåret 2019-2020.

Efter en höst med full fart framåt i hela verksamheten kom en vår 2020 där allt tvärstannade p.g.a Corona-pandemin. Trots detta kan SCF summera ett år som innehåller både stora internationella framgångar för våra landslag och en framåtanda för Svensk Curling med gemensam målbild med klubbar och distrikt för utveckling och framåtanda.

Efter vårens och sommarens remissarbete med distriktsförbunden kunde ett enhälligt Förbundsmöte besluta om införande av SCF:s nya stadgar. Det beslutet påverkade även valen av ordförande och ledamöter. Enligt de nya stadgarna valdes:

  • Omval av Michael Marklund som ordförande för en tid av två år.

  • Som ledamöter i SCF:s styrelse valdes enhälligt: Kristina Söderström (nyval), Doris Högne Rydheim (omval) Göran Carlsson (nyval) och Jan Olsson (nyval).

Beslut om nya medlemsavgifter för nya curlare och medlemmar som tillhör riskgrupp

En anpassad medlemsavgift till SCF införs för nya medlemmar under verksamhetsåret 2020-2021 där förening betalar 25 kronor per nyregistrerad junior till förbundet och 100 kronor per nyregistrerad senior till förbundet.

Förtydligande: En curlare kan endast registreras som ny medlem en gång på fem säsonger.

Exempel: Föreningen betalar 100 kronor för en curlare som registreras för första gången 2020/2021. Om curlaren sedan väljer att lämna föreningen, kan denne först registreras som ny medlem igen säsongen 2025/2026. Om curlaren återregistreras innan dess, gäller ordinarie avgift.  

Förbundsmötet beslutade också om en rabatterad medlemsavgift till SCF för medlemmar med ålder +70 år under verksamhetsåret 2020-2021. Detta med anledning av riktlinjer och effekter kopplade till den pågående Corona-pandemin. Ordinarie medlemsavgift: 310 kr sänks till 155 kr under verksamhetsåret 2020-2021 för medlemmar med ålder 70+.

Inriktningsbeslut för inkluderat Division 1

Förbundsmötet tog ett inriktningsbeslut för ökad jämställdhet där målsättningen på sikt är att inkludera herrar, damer, curlare i rullstol och gående spelare med stick till ett gemensamt Division 1. En arbetsgrupp tillsättas som ska se över olika konsekvenser för sammanslagningen samt upp- och nedflyttning till Elitserien.

Regeländring angående stick-curling

Förbundsmötet beslutade enligt förslag från SCF:s styrelse att spel med stick tillåts i divisionsspel, ända upp i Division 1. Däremot får lag som vinner Division 1, inte delta med stickspelare i Elitserien (som är direkt kval till landslagsspel). Stenen ska släppas innan hoglinjen och inte innan teelinjen, som står i befintligt regelverk. Samtliga varianter på stick som tillåts av WCF, tillåts också inom Svensk Curling. 

Mötets avslutning och avtackningar

SCF:s ordförande Michael Marklund avslutade Förbundsmötet med avtackningar och riktade ett stort tack till Henrik Alexander, Fredrik Lindberg och Leif Öhman som lämnar styrelsen.

Ett extra stort tack riktades till Leif Öhman som lämnar styrelsen efter hela 32 år.

– Leifs insats för svensk curling är och har varit ovärderlig, framförallt kopplat till utveckling av ismakeri och alla våra anläggningar. En snabb uträkning ger en arbetsinsats på över 1000 timmar enbart kopplade till SCF:s styrelsemöten. Att Leif har lovat att kvarstå som resurs kopplad till teknikutskottet gör det lite lättare att göra denna avtackning, säger ordförande Michael Marklund.

 

Skribent: Sara Carlsson
Epost: This is a mailto link

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info