Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Internationella förbundets kongress 2019

07 SEP 2019 16:05
Paul Ahlgren är medlem i ”Competitions and Rules Commission” inom WCF och här kommer hans rapport från den 8:e kongressen som avslutades igår fredag.
  • Skapad: 07 SEP 2019 16:05

Årets kongress visar att WCF blir allt mer professionellt och att beslut tas baserat på information som tagits fram i förväg.

Kongressen i år upplevde jag dock som ganska mycket information från centralt håll. Visst fanns det diskussioner, speciellt runt Norges motion om att gå ned till 8 omgångar. Här var meningarna delade, det har gjorts undersökningar av olika slag, enkäter till elitspelarna och alla visar på samma sak, att åsikten splittrar curlingen i stort sett mitt itu oavsett om det gäller media, spelare eller publik.

Två omval gjordes Bent Ånund Ramsfjell som vice-president för Europa och Toyokazu ”Toyo” Ogawa som ”Director”. Inga motkandidater fanns.

Bra att veta är också att Ket Caithness är sedan förra året inne på sin sista period som ordförande/president och kommer att sluta efter Peking 2022.

Sveriges representation inom WCF

Cathrine Lindahl sitter i styrelsen. Leif Öhman är medlem i den tekniska kommissionen och jag själv är medlem i ”Competitions and Rules Commission” vilket närmast blir tävlingskommittén.

Inledningsvis gick man igenom arbetet inom de olika områden där förbundet verkar och rapporter från de olika arbetsgrupperna.

För den som är intresserad så kommer det att finnas information på WCF:s hemsida, www.worldcurling.org

Inga stora regelförändringar i år. Många mindre justeringar av olika skäl men inget stort som påverkar det vanliga spelet.

Det stora arbetet föregående säsong har rört mycket runt det faktum att Mixed Dubbel nu har 20 lag och inte är öppet för alla. För den intresserade finns det en del att läsa men den huvudsakliga punkten är att vi (som i CRC) har försökt säkerställa att båda världsmästarnationerna under OS-kvalperioden ska vara säkra på att få spela OS, så har inte fallet varit tidigare.

En viktig punkt i anti-dopningsarbetet är att man ersätter förbundets anti-dopningspanel, den som kallas in om ett dopningsfall rapporteras, med att man kommer att använda CAS (internationella dopningsbyrån) panel i ställe. Detta för att säkerställa att behandlingen av ärendet är helt opartisk och hanteras utanför sporten. Mycket bra anser jag personligen, inte för att curlingen har haft några problem, men det är svårare att döma opartiskt om man kanske har en relation med den individ det gäller.

Det som kan nämnas är att man tvingas att ta en paus med Curling World Cup (CWC) då den ekonomiska delen föll igenom med de som stod bakom det finansiella stödet. Man hoppas att CWC kommer att återuppstå relativt snart igen då det i övrigt var en stor framgång.

Tre motioner behandlades

Åtta eller tio omgångar diskuterades flera gånger i olika sammanhang under kongressen.

Norge föreslog att coach time-out:en skulle försvinna från alla mästerskap med möjligheten att undanta juniormästerskapen. Den kom inte till omröstning eftersom Norge inte fick med sig någon att föreslå förändringen. Det förklarade i alla fall för mig varför det inte blev någon diskussion om dessa på de öppna mötena.

Norge föreslog också att minska antalet omgångar från tio till åtta i samtliga mästerskap. Det slutade med att man sköt upp detta till nästa års kongress. Detta ser jag personligen som bra eftersom det ger tid att gå igenom alla aspekter på den här frågan inklusive analys av speldata.

Österrike föreslog att ta ändra regeln att man måste ha en dress som är dominerande vit eller gul. Idag krävs att den är 70% i huvudfärgen. Om ni undrar så använder man ett bildanalysprogram för att bedöma detta. Österrikes motivering var att det ibland är svårt att få tag i dräkter med en färg så pass dominerande. De fick inte gehör för detta utan regeln kvarstår.

WCF kommer att ta över ansvaret för Curlingzones World Team Rankings och har som målsättning att den även ska kunna anpassas så att den kan användas i olika länder med olika viktning av olika tävlingar med mera. Den vanliga världsrankningen påverkas inte. Den kommer också göras om lite för att balansera att Kanadas kvalsystem till sina mästerskap ger en hel del poäng. Min notering efter att hört hur det fungerar i detalj är att det är väldigt komplext. Intelligent men komplext.

Inga nya medlemmar valdes in men Dominikanska Republiken, Kuwait och Indien kommer att ansöka inom kort. 

Nästa års kongress kommer att gå av stapeln betydligt närmare hem. St Petersburg i Ryssland blir platsen för den 9:e World Curling Congress.

Skribent: Stefan Lund
Epost: Adressen Gömd

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info