Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsmötet 2019

27 MAJ 2019 13:35
Efter tre intensiva dagar med förhandlingar och beslut avslutades idrottens stämma, Riksidrottsmötet i Jönköping.
  • Uppdaterad: 27 MAJ 2019 13:35

Representanter för Riksidrottsförbundets 71 medlemsförbund, och SISU Idrottsutbildarnas 74 medlemsorganisationer (71 förbund är medlemmar i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, ytterligare tre organisationer är medlemmar i SISU Idrottsutbildarna), har nu avslutat Riksidrottsmötet i Jönköping efter att ha varit med och fattat beslut om en rad framtidsfrågor för hela idrottsrörelsen. 

- Jag är tacksam över att återigen få förtroendet som ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Jag har i helgen mött många idrottsvänner och jag är oerhört stolt över den svenska idrottsrörelsens demokratiska ordning. Nu får vi återvända till vardagen och tillsammans se till att beslut, visioner och strategier blir verklighet, säger Björn Eriksson. 

Här är några Riksidrottsstämmans beslut från helgen:  

  • Formerna för fördelning av statens stöd till idrotten görs om så att fler ungdomar idrottar längre.  

  • Samtliga förslag till åtgärder för att förstärka arbetet med en trygg idrott för alla genomförs. 

  • En ny reviderad Idrotten vill – idrottens idéprogram 

  • Omval och nyval till Riksidrottsstyrelsen, Förbundsstyrelsen, Dopingkommissionen, Riksidrottsnämnden, Dopingnämnden och valberedningen.  

  • Svenska Cheerleadingförbundet valdes in som nytt medlemsförbund i Riksidrottsförbundet och nej till övriga ansökningar.  

  • Svenska Kälksportförbundet och Svenska Landhockeyförbundet uteslöts med hänvisning till att de har för få föreningar och därmed inte uppfyller villkoren för medlemskap i Riksidrottsförbundet. 

  • Svenska Padelförbundet valdes in som medlem i SISU Idrottsutbildarna, idrottens studieförbund. 

Nytt bidragssystem ska få fler att idrotta längre

Riksidrottsmötet beslutade att formerna för fördelningen av statens stöd till idrotten görs om. Hur medel fördelas ska tydligare kopplas till de gemensamma långsiktiga målen. Resultatet ska bli mer tid för idrott, fokus på idrottsrörelsens mål och mer framåtblickande för fler aktiva i rörelsen.

- Kakan att dela på är inte större, men vi vill skära den på ett annat sätt. Vi vill att stödet stimulerar att fler ungdomar idrottar längre, att arbetet mot en jämställd idrott går snabbare och att den socioekonomiska ojämlikheten minskar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet har statens förtroende att fördela ungefär 2 miljarder kronor årligen till idrottsrörelsen. Med stödet följer riktlinjer för vad det ska användas till. Vissa delar är öronmärkta, som till exempel satsningen på snabbare etablering för nyanlända eller rörelsesatsningen i skolan. Andra delar har mindre detaljstyrning.

- Regering och riksdag har ett stort förtroende för att idrottsrörelsen är bäst skickad att avgöra hur de skattemedel vi får göra mest nytta. Det förtroendet ska vi förvalta. Därför är jag glad att stämman beslutat att vi än tydligare använder våra fördelningssystem så att de går i takt med den utveckling vi själv har bestämt och som har fått politikens kraftiga stöd, säger Björn Eriksson.

Beslutet innebär att Riksidrottsmötet får ett tydligare och större inflytande och ramarna och principerna för alla stöd RF fördelar, men att förändringen av kriterier och fördelningsnycklar ska göras av Riksidrottsstyrelsen.

Här finns samtliga handlingar från Riksidrottsmötet   

För mer information kontakta  

Anna Setzman 
Pressansvarig Riksidrottsförbundet  
070-564 52 16

Skribent: Stefan Lund
Epost: Adressen Gömd

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info