Hoppa till sidans innehåll

Så curlas det i Mjölby

12 FEB 2020 10:49
I denna artikel vill vi berätta om Mjölby AI, som i sin tvåbanorshall, har över 100 medlemmar, varav fler än 20 är juniorer. Föreningen var representerade av hela tre lag vid SM i Jönköping och har ett högst levande seriespel också i den egna hallen.
  • Uppdaterad: 12 FEB 2020 10:49

Svensk Curling var nyfikna på vad Mjölby gör för att skapa en så aktiv verksamhet och har intervjuat ordförande Lars Landelius.

Kan du berätta lite om klubbens verksamhet?

– Vi är cirka 100 medlemmar och huvuddelen av dem är som i många andra curlingklubbar, mellan 40-70 år. Jag tycker att vi har en ganska bra, rullande verksamhet som flyter på bra utan att vi från styrelsen behöver göra så mycket. Vi har fått en struktur på det vi gör som fungerar.

Lars berättar att klubben egentligen inte har varit så innovativa på länge. Men att strukturen som de har fungerar. Verksamheten består av ett par olika delar.

Klubbspel

Den del av klubbens verksamhet som funnits längst, är klubbspelet. En kväll i veckan, spelar medlemmarna seriespel i lottade lag. Lagen lottas om när serien är slut och det brukar bli två eller tre gånger per säsong. De flesta som spelar någon form av seriespel är också med i den lottade serien.

Klubben har ytterligare en serie som de kallar för kompiscurlen

– Det har blivit vår rekryteringskanal och inkörsport under de senaste 15 åren. Där kan nybörjare komma in med ett lag. En del av lagen har varit med sedan det startade och tycker att det är precis lagom nivå. Några går vidare och spelar divisionsspel, andra börjar i klubbserie. Det är också vanligt att lag delar sig och bildar fler lag.

Kompiscurlen har blivit som en egen förening i föreningen. De har blivit självgående och nu är den person som är ansvarig också invald i styrelsen, då de är en så viktig del av föreningens verksamhet.

Uthyrning

Föreningen hyr ut banor till grupper och företag som vill komma och spela. För att få instruktörer, har alla lag som spelar seriespel, varsin vecka på ett rullande schema då de ansvarar för instruktioner.

Klubben har beslutat att de bara hyr ut måndag, tisdagar och fredagar 17.00-19.00 samt lördagar 10.00-12.00. Vissa undantag är för skolor som vill komma  dagtid. Det blir inte överdrivet mycket arbete för lagen, som var 5:e eller var 6:e vecka får ta hand om dem som vill komma och testa.

– Det mesta jobbet innebär att ta hand om bokningarna, men det blir aldrig något jobb att jaga instruktörer. I princip så låter vi dem göra som de vill, de är duktiga instruktörer och vi får överlag endast positiva kommentarer.

Lars menar också att klubben har det fördelaktigt på det sättet att de har en kommunal anläggning utan stora kostnader eller hyror. Det tillåter dem att fokusera istiden mer till medlemmar och ungdomar.

Juniorer

Den nyaste delen av klubbens verksamhet är juniorverksamheten, som firar 10-års jubileum 2020.

– För ganska precis tio år sen, hade jag och Peter Nero (klubbens kassör) pratat om, att när våra barn blir tillräckligt stora så ska vi dra igång någonting. Allt började med en mellanstadieklass som ville komma och spela curling. Fyra tjejer ville fortsätta och då startade vi juniorcurling redan i januari. Våra egna barn var med och plötsligt var det åtta juniorer.

Efter ett öppet hus på våren började några till och sen hade vi även barnkalas i curlinghallen, vilket drog ytterligare några och plötsligt, hade vi ett gäng.
Lars tror att det finns en kritisk massa då verksamheten blir stabil och fortsätter rekrytera fler, även om några försvinner. Curlingen i Mjölby blev ett kul ställe att komma till och man träffade kompisar.

– Det tror jag är jätteviktigt. Vi bara lekte. Ingen var utbildad som tränare, utan vi lät dem spela och ha skoj. Sedan har det rullat på. Vi började åka på Robin Hood Curlen i Falun och drog igång en egen tävling efter några år. När SM för Yngre Juniorer gick i Jönköping började träningen började på allvar. Tjejerna var 13-14 år och taggade till ordentligt efter den tävlingen. De märkte att de var på en nivå som alla andra och då ville de börja träna mer fokuserat.

Juniorverksamheten i klubben är två träningar i veckan, på torsdag- och söndagskvällar. Träningarna är ungefär en timme eller en och en halv. Det räcker bra.

– Så länge man inte ska spela match, så är en timme ganska lagom.

När jag frågar Lars vad som gör att de lyckas, är han ödmjuk, men har ändå en del tankar på vad som gör att klubbens juniorverksamhet fortsätter att utvecklas.

– Jag vet inte varför vi lyckas riktigt. Vi var ganska oroliga förra säsongen då flera hade slutat. Vi vill helst vara 10-15 juniorer på träningarna. Det är optimalt för oss. Men det löste sig av sig självt. En av killarna hade några kompisar som var med och vips var vi uppe i samma antal igen. Kalas i curlinghallen är också ett bra tips!

Lars berättar att om de bara har haft ett gäng igång, så kommer det fler runt de spelarna som finns. Många som har börjat har haft en koppling till någon som redan håller på. Men de har också rekryterat några helt nya denna säsong som inte har tidigare koppling till curling. Klubben har annonserat genom bara delat evenemang på Facebook för att få in till prova på.

– Det är viktigt att jobba på att ha roligt tillsammans. Att man gör saker som inte bara är curling, för att få dem att knytas till gruppen. Mer än att curling är det bästa i världen, behöver de ha sammanhållning i sin idrott.

Hur ser det ut på ledarsidan?

– Just nu är vi tre aktiva ledare. Tidigare har vi alltid varit två, men nu har vi en yngre ledare också som är 22. Sen har vi ju alla de som gått på curlinggymnasiet. Vi ser fram emot att de tar studenten och bosätter sig i Mjölby igen och kan finnas i föreningen.

Vad tycker du är det viktigaste, för att skapa en bra sammanhållning/känsla i en klubb?

– Att alla får vara med och känna sig delaktiga i verksamheten. Som ansvarig måste man ibland släppa taget och låta alla hjälpa till. Utbilda personer och låt alla vara med om de har engagemanget. Vi låter alla göra det de vill, bara de vet grunderna.

Försök att inkludera alla i klubbverksamhet, även med uthyrningar och sånt. Vi gör ju så, att vi betalar alla startavgifter i serier för lag och har inga startavgifter till klubbtävlingar. Lagen håller i uthyrningarna och pengarna går tillbaka till dem på något vis. 

Sen tror jag på lottade lag. Att man får spela med klubbens stjärna ibland och lära sig. Det är jätteviktigt för klubbkänslan.

Vad skulle du önska att ni kunde göra mer av?

– Vi är väldigt få kvinnor i klubben. Vi har egentligen bara sju aktiva. Nu har de faktiskt tagit tag i det själva och arrangerat tre söndagar öppet hus bara för damer. Vi hoppas att det mynnar ut i några fler spelare.

Om vi ska lägga något fokus, från förbundshåll också, så tycker jag att det främst ska vara på juniorer och på kvinnor. Där har vi någonting att jobba på.

Vilka tips har du till andra klubbar, som vill ha mer verksamhet?

– Att satsa på ungdomar och juniorer. Jag tror att en nyckel till att vi lyckats med det i Mjölby, är att Peter och jag som är ungdomsledare också är kassör och ordförande. Det innebär att styrelsen prioriterar juniorverksamheten. Jag kan tänka mig att det är svårare i klubbarna som har en ekonomisk annorlunda situation.

Vill man ha ungdomsverksamhet, så handlar det om att ha träningstider och ledare som tar hand om dem. Vi måste erbjuda någonting, förutom prova på. Då kan man locka till sig ungdomar, det är egentligen inte speciellt svårt.

Lars vill också lyfta fram vikten av att låta många vara med och jobba med många saker. Att lyckas fördela arbetet på många. Så man inte blir väldigt beroende av någon eller några få.

 

Skribent: Sara Carlsson
Epost: This is a mailto link

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info