Hoppa till sidans innehåll

Andra raka EM-guldet till lag Edin

28 NOV 2015 15:11
Lag Edin med Niklas Edin, Oskar Eriksson, Kristian Lindström, Christoffer Sundgren, Henrik Leek och coachen Fredrik Lindberg vann sitt andra raka EM-guld efter en final som fick en lite avvaktande inledning men där lag Edin ökade tempot i den fjärde omgången.
  • Skapad: 28 NOV 2015 15:11

IMG_1843

Svenska guldhjältar i Esbjerg, Danmark. Fr.v Niklas Edin, Oskar Eriksson, Kristian Lindström, Christoffer Sundgren, Henrik Leek och coachen Fredrik Lindberg.

Underläge 0-2 kvitterades till 2-2 och det blev en avgörande vändning för matchen. Nu var det lag Edin som förde och var numret större i nästan allt.

Efter en poäng till Schweiz i femte omgången kom en ny svensk tvåpoängare i sjätte och för första gången var de svenska herrarna i ledning 4-3. Och den trenden fortsatte. Schweiz kvitterade till 4-4 innan det var dags igen för två svenska poäng till 6-4.

DEN_5125-(1)

Foto: © WCF

Nionde omgången slutade som nollomgång och nu väntade en spännande avslutning. Och den skulle komma först efter skiljeomgång. Schweiz kom tillbaka och kvitterade efter mycket bra spel i tionde omgången till 6-6. Men i skiljeomgången var det fördel Sverige med favör av sista sten. En fördel som lag Edin utnyttade på bästa sätt. Nära på hundraprocentigt svenskt spel plockade bort ett försök till offensiv från Schweiz. Och till slut väntade en lika enkel som briljant avslutning för Niklas Edin. Med en dragning i öppet bo säkrade Niklas det andra raka EM-guldet.

– Vi åkte på en snöplig tvåa i början. Vi hade inte riktigt koll på isen som var lite rakare. Men efter att vi tog tillbaka tvåan och kvitterade så kändes det som om vi hade koll hela vägen, säger Niklas Edin.

Lag Edin började turneringen lite trevande men hittade tillbaka till det vinnande spelet inför slutspelet

– Vi gick ju in som favoriter i turneringen men levde inte upp till det under grundserien. Vi åkte på några tidiga förluster och började tveka i spelet så känslan var att vi gick in i slutspelet som rejäla underdogs mot Norge. Men vi fokuserade på detaljer och alla i laget taggade till lite extra. Vi fick allt att stämma och det ledde vägen mot att vi kunde göra en riktigt bra final, säger Niklas Edin.

Sammandrag från EM-finalen

EM-guldet innebär att Svensk Curling förlänger den mycket imponerande medaljsviten i EM. Ända sedan det första Europamästerskapet 1975 har det blivit svensk medalj. Antingen för damer eller herrar.

 

Hemsida EM: http://worldcurling.org/ecc2015

Liveresultat: http://worldcurling.org/ecc2015/livescores

Facebook: https://www.facebook.com/EuropeanCurlingChampionships

Twitter Hashtags: #ecc2015 #curling

Skribent: Stefan Lund

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info