Hoppa till sidans innehåll

90 års väntan är över – OS-brons till lag Edin

22 FEB 2014 00:41
Lag Edin tog idag den första OS-medaljen för herrar sedan OS 1924 efter en bronskamp mot Kina som var enormt välspelad och full av oväntade vändningar.
  • Skapad: 22 FEB 2014 00:41

wcf_herrar_11

Foto: © WCF

wcf_herrar_12

Foto: © WCF

Det var ingen lätt utmaning som väntade för lag Edin i bronsmatchen. Kina hade imponerat genom hela grundserien och föll knappt mot Sverige när de möttes tidigare under OS-turneringen. 

Lagen följdes åt genom hela matchen men det fanns ändå en känsla av kinesiskt övertag. Efter att lagen turats om att ta enpoängare tog Kina två poäng i den femte omgången och en liten ledning med 3-2. Lag Edin kvitterade i den sjätte omgången och den utvecklingen fortsatte fram till den nionde omgången där Kina satte stor press på Sverige. Men läget förändrades efter skip Rui Liu:s första sten.

Efter ”dubbelsläpp” blinkade stenen rött och plockades bort. Lag Edin fick en oväntad chans att rädda omgången men knepiga stenlägen gjorde att de till slut fick nöja sig med en poäng och bronsmatchen gick till skiljeomgång.

Men så i skiljeomgången stod kineserna för en ny dundertabbe. Den här gången var det tvåan Xiaoming Xu som höll i stenen för länge och utlöste den röda lampan.

– Nej, men vad är det här!? Det här händer inte, säger Viasat-kommentatorn Vincent Stenberg.

– Jag har aldrig sett något liknande. Men det är lätt att göra det när man blir lite nervös. Den här matchen har haft allt, fyller Norberg i.

Samtidigt gjorde lag Edin en felfri skiljeomgång och levererade när det gällde som mest. Tre svenska garder och en helgömd skotte mitt i boet, det var läget inför kinas sista sten. Rui Liu gjorde ett försök men det slutade med stor svensk glädje och seger med slutsiffrorna 6-4.

– Det är en euforisk glädjekänsla. Adrenalinpåslaget var lika stort som i mina egna finaler som spelare. Jag gläds enormt med killarna som kämpat så hårt för det här, säger lagets coach Eva Lund till Aftonbladet.

Stor glädje över bronsmedaljen såklart, men semifinal-förlusten är ändå svår att glömma.

– Jag är till 99 procent lättad. Med tiden kommer glädjen. Det är ju fan att inte isen var så här i semifinalen. Det kändes faktiskt bittert även under den här matchen, säger Niklas Edin till Aftonbladet.

I det svenska bronslaget spelade:

Viktor Kjäll, Fredrik Lindberg, Sebastian Kraupp, Niklas Edin, Oskar Eriksson, coach Eva Lund och förbundskapten Peja Lindholm.

Skribent: Stefan Lund

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info