Hoppa till sidans innehåll

Ny rysare mot Kina

14 FEB 2014 13:07
Toppmötet mellan Sverige och hittills obesegrade Kina blev en ny rysare och avgjordes först efter skiljeomgång. Det var lag Edin med favör av sista sten men under stark press när det var dags för Niklas att spela sina stenar.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:23

wcf_herrar_06

Foto: ©WCF

Men vi tar det från början. Vägen fram till skiljeomgång var långt ifrån enkel. Kina inledde matchen klart bäst och hade en 4-2 ledning efter sex spelade omgångar. Sverige jagade men fick nöja sig med en poäng i sjunde omgången, fortsatt underläge (3-4) och dessutom utan favör av sista sten. Men det var också ett svenskt lag med tålamod och för första gången i matchen kom några enkla kinesiska misstag i den åttonde omgången. Lag Edin högg på läget som kom och resultatet blev en stulen tvåa. 

– Ja vi hade tålamod och väntade på att de skulle göra ett misstag. Till sist kom det i åttonde omgången, säger Sveriges tvåa Fredrik Lindberg till DN.

För första gången var det svensk ledning och en mycket rafflande avslutning väntade i den tionde omgången. Och förutsättningarna var glasklara. En kinesisk poäng skulle ta  matchen till skiljeomgång. Två poäng eller mer skulle ha inneburit svensk förlust.

Den tionde omgången inleddes med stabilt svenskt spel men lite fel marginal på några nyckelstenar förändrade läget snabbt. Till slut krävdes en dubbel av Niklas, i ett mycket pressat läge, som öppnade vägen mot en avgörande skiljeomgång.

Skiljeomgången började bra, sett ur svenska ögon, men Kina fortsatte spela mycket bra och satte hård press. När endast två svenska stenar var kvar att spela såg läget tungt ut. Men en magnifik skjutning från Niklas öppnade och rev samtidigt med sig den kinesiska skotten i boet. Kina gjorde sin dragning men lämnade en fyrfotsdragning till de svenska herrarna och till slut, en svensk kämpaseger med 6-5.

– Vi visste att det skulle bli en tuff match, kanske den tuffaste hittills. Kina har spelat helt utan rädsla hittills i OS, säger skippern Niklas Edin efter matchen till OS-arrangörens hemsida.

Fyra matcher återstår i grundserien och förbundskapten Peja Lindholm blickar framåt.

– Alla visar prov på "killer", men nu gäller det att få upp lägstanivån en del. Och där finns det en del att jobba med, säger den svenske förbundskaptenen till SVT efter matchen mot Kina. 

Alla resultat från sjunde omgången

Sverige-Kina 6-5

USA-Tyskland 8-5

Kanada-Norge 10-4

pil_10pxl AKTUELL TABELL HERRAR

Skribent: Stefan Lund

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info