Hoppa till sidans innehåll

Fortsatt succé på VM för reservkonstellation

02 APR 2012 23:26
Stabil och säker seger mot Nya Zeeland följt av en kvällsmatch med lite onödigt mycket spänning. Så summerar vi dag tre från VM i Basel. Obesegrade Sverige och Kanada toppar tabellen följda av Kina och Skottland som båda har en förlust.
  • Skapad: 02 APR 2012 23:26

Inför matchen mot Nya Zeeland träffade curling.se förbundskapten Peja Lindholm och fick hans reflektioner efter en lysande start på VM trots Niklas Edins frånvaro på isen.

– Att gå ut och prestera på den här nivån, med en ny lagsammansättning, visar vilken oerhört hög teknisk nivå som finns i det här laget, säger Peja Lindholm.
Och fortsätter
– Jag vill också lyfta fram Oskars prestation. Hög nivå på spelet och han har verkligen vuxit in i laget och på banan på ett mycket bra sätt.

Succén i Basel fortsatte i matchen Sverige-Nya Zeeland som blev en stabil och ganska odramatisk tillställning sett ur svenska ögon.

Kanske kunde man ana lite nerv efter en strulig andra omgång och underläge 0-2.

Men ganska tidigt fanns en klasskillnad och lagscoren Sverige 83%/Nya Zeeland 74% ger en bra bild av matchutvecklingen. Sverige kunde gå till halvtidsvila med ledning 4-3 och favör av sista sten. Sedan väntade en avvaktande svensk offensiv som resulterade i två nollomgångar och sedan utdelning med två poäng i åttonde omgången, följt av stulen två i nionde omgången. Matchen var över och vi träffade en nöjd Oskar Eriksson efter matchen.

– Grymt roligt att spela och skönt med fyra segrar.
Men Oskar var ändå lite självkritisk till sin egen insats.
– Ja, det här var inte min bästa match. Får bli skärpning till nästa… och sopningen, känns att jag inte är van. Tur att jag får lite extra vila som vice skip.
Och då spelade Oskar 83% i matchen så vi förstår att målet för prestation är högt inställt.

Kvällsmatch mot Frankrike med oväntad spänning

Lite vila, mat och ny uppladdning och det var dags för kvällsmatch mot Frankrike. Ett garanterat revanschsuget Frankrike efter en mycket märklig och tuff förlust i morgonmatchen. Läs mer om det under ”Dagens miss” längre ner.

Vi fick se ett Sverige som tydligt och klart tog initiativet i matchen, även om utdelningen dröjde till den tredje omgången. Men då blev det med besked. Fem svenska poäng och ledning 6-2. En ledning som efter sex spelade omgångar hade vuxit till 8-3. Men ett litet tapp i fokus och koncentration resulterade i en fyra för Frankrike och plötsligt var det nerv i matchen igen. Eller? Nej, inget kunde stoppa den svenska lagmaskinen och man plockade åter fram skärpa i spelet. Inför den sista omgången hade killarna en betryggande 10-7 ledning och den svenska, femte segern var aldrig hotad i slutomgången.
I morgon väntar morgonmatch mot USA och kvällsmatch mot Norge.

Tabellen efter 5 av 11 spelade omgångar:

1    

 

CAN - Canada    

 

5    

5    

0    

 

 

 

1    

 

SWE - Sweden    

 

5    

5    

0    

 

 

 

3    

 

CHN - China    

 

5    

4    

1    

 

 

 

3    

 

SCO - Scotland    

 

5    

4    

1    

 

 

 

5    

 

DEN - Denmark    

 

5    

2    

3    

 

 

 

5    

 

FRA - France    

 

5    

2    

3    

 

 

 

5    

 

NOR - Norway    

 

5    

2    

3    

 

 

 

5    

 

NZL - New Zealand    

 

5    

2    

3    

 

 

 

9    

 

CZE - Czech Republic    

 

5    

1    

4    

 

 

 

9    

 

GER - Germany    

 

5    

1    

4    

 

 

 

9    

 

SUI - Switzerland    

 

5    

1    

4    

 

 

 

9    

 

USA - United States of America    

 

5    

1    

4    

 

 

 

Dagens miss: Frankrike

Som inte hade koll på den nya regeln för säsongen när det gäller timeout och tidsklockor. En tvåa i sista omgången och vinst förvandlades till förlust pga förbrukad speltid. Laget tog timeout inför matchens sista sten och missade att klockan tickade när coachen var på fanns på plats på banan.

Dagens seger: Schweiz

Som i kvällspasset äntligen fick vinna sin första match på hemma VM. Laget har kastat om i laguppställningen efter den dåliga starten och avslutare är blott 20-årige Benoit Schwarz.

Dagens publiksiffra: 4000

Dagens vinnare: Sverige och Kanada, som båda toppar tabellen.

Dagens oväntade: Danmark.

Var rejält på gång med en bra start på VM. Två tuffa förluster 6-7, 6-7 under dagen och Danmark tappade toppkänning i tabellen.

Foto: © Richard Gray/WCF 2012

> Klicka här för alla VM resultat

Skribent: Stefan Lund

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info