Hoppa till sidans innehåll
Foto: © Richard Gray/WCF 2012

VM Brons till Sverige!

11 APR 2012 16:31
Sverige vann på Påskdagen bronsmedalj vid VM i Basel. Sveriges "reservkonstellation" med Viktor Kjäll, Oskar Eriksson, Fredrik Kjäll och Sebastian Kraupp upprepade därmed lagets prestation från VM 2011 i Regina, Kanada. I det svenska VM-bronslaget ingick också Niklas Edin (som tvingades avbryta VM pga ryggskada), coach Eva Lund och förbundskapten Peja Lindholm.
  • Skapad: 11 APR 2012 16:31

richardgray_10006967433

Sebastian Kraupp, Fredrik Lindberg, Oskar Eriksson, Viktor Kjäll och coach Eva Lund. Foto: © Richard Gray/WCF 2012

 Men det var ett VM-brons med dramatik. Efter svensk ledning genom hela matchen kom en norsk vändning och upplösning först efter skiljeomgång. Där kunde Skip Sebastian Kraupp, med en öppen dragning, säkra matchvinst och vi säger stort grattis till en oerhört stark laginsats. Laget avslutar VM-turneringen med att göra sin bästa match när det gällde som mest. VM-bronset innebär dessutom 10 viktiga kvalpoäng och ett utmärkt utgångsläge för att säkra deltagande till OS i Sochi 2014.

Det var Sverige som inledde bronsmatchen bäst. En snygg och elegant framknack av Sebastian Kraupp gav ledning 2-0 direkt från start. Sedan följde en nollomgång innan vi såg en ny offensiv, den här gången från Norge. Men det var ett Sverige som skickligt bevakade i matchens andra omgång och Norge fick nöja sig med en poäng och knapp ledning 2-1 till Sverige. 

Matchens fjärde omgång blev märklig och oväntad. Norsk överslajd, korta norska dragningar, tungt svenskt tempo men också en kvadrupel som räddade kvar Norge i bronskampen. Efter Thomas Ulsruds rensning kunde Sverige ändå dra för två nya poäng och ledning 4-1.

Reducering av Norge i femte omgången till 4-3 innan det var dags för ett nytt svenskt ryck. En mycket bra genomförd sjätte omgång som avslutades med en dubbel utslagning för tre svenska poäng och ledning 7-3. Stor svensk fördel men Norge hade långtifrån gett upp kampen om bronset.

Ny norsk reducering i sjunde omgången till 7-5 och följt av stulen etta till en knapp svensk ledning 7-6 inför den nionde omgången och ett tätt drama väntade som avslutning. Sverige fick nöja sig med en poäng i nionde och vi gick in i slutomgång med två poängs ledning, dock utan favör av sista sten. En fördel som Norge effektivt utnyttjade. Två norska poäng, 8-8 och matchen gick till skiljeomgång. Men det här var Sveriges match, det var en metodisk lagseger och det var ett svenskt lag som hade full kontroll över skiljeomgången. Och skip Sebastian Kraupp kunde med en öppen dragning säkra Sveriges andra raka VM-brons.

En strålande glad Sebastian Kraupp efter matchen.
– Det här medaljen visar hur starka vi är som lag. Hela veckan har varit upp och ner men att få avsluta med en medalj är fantastiskt!
– Det är alltid jämnt när vi möter Ulsruds lag. Trean i sjätte omgången var viktig men vi visste att vi måste fortsätta vara fokuserade. I skiljeomgången försökte jag bara behålla lugnet fast det var en ny situation för mig.

Highlights från bronsmatchen mot Norge


Bronsmatchen i siffror

B     Norway     NOR         0 0 1 0 2 0 2 1 0 2 0     8      Line-Up/Stats     official
  Sweden     SWE     *     2 0 0 2 0 3 0 0 1 0 1     9         11 Ends

 

Skribent: Stefan Lund

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info