Hem / NYHETER CURLING.SE / In memoriam: Stig Sewik, Karlstad

In memoriam: Stig Sewik, Karlstad

Curlingens första förbundskapten Stig Sewik, Karlstad avled den 5 oktober. Han skulle den 21 december i år fylla 80 år. Han sörjes närmast av hustru Birgitta och döttrarna Linda och Ulrika med familjer.
Text: Håkan Sundström, GS i SCF 1982-2012

Stig var gymnasielärare i matematik och fysik. Först under många år i Karlstad men de sista åren av karriären på Lundsbergs internatläroverk i Värmland.

Kontakten med ungdomarna fortsatte Stig även på fritiden som ungdomsledare i Karlstads Curlingklubb. Under hans ledning dominerade Karlstad Sveriges juniorcurling under 70- och 80-talen, både på bredden och eliten. Stig som coach fick se sina pojklag vinna JSM-guld fyra gånger åren 1978 till 1983. Säsongen 1981-82 var glansåret med guld i junior-VM i Fredericton, Kanada för laget Sören Grahn, Niklas Järund, Henrik Holmberg och Anders Svennerstedt. Några veckor senare coachade Stig Sveriges lag i herr-VM med Sören och Niklas tillsammans med Tony Eng och Connie Östlund till semifinalplats i Garmisch Partenkirchen.

Minst lika fina coachmeriter bidrog Stig Sewik med i damcurlingen. Med hustru Birgitta som tvåa, Katarina Hultling trea, Karin Sjögren etta och Elisabeth Högström som skip blev det VM-silver 1982 och EM-guld både 1982 och 1983. Nytt EM-guld 1988 men då hade Marie Henriksson och Anette Norberg ersatt Katarina i laget medan Birgitta gått ned som reserv.

Men Stig Sewik tjänade inte bara Karlstads CK och svenska landslag. Han deltog också i Svenska Curlingförbundets verksamhet som ledamot i junior- och utbildningskommittéer. Vidare var han tränare på Idrottsplutonen på I 2 i Karlstad under de år som curlare fick göra lumpen där.

När curlingen inför OS i Nagano 1998 skulle göra debut som officiell OS-sport ställde SOK krav på att SCF skulle ha en förbundskapten. Mot bakgrund av Stigs coachmeriter stod han överst på SCF:s önskelista. Han tackade ja och tjänstgjorde som förbundskapten under ett par år t o m säsongen 1997-98. Under hans tid som förbundskapten vann Sverige VM-guld för både herrar 1997 (Peja Lindholms lag) och 1998 för damer samt även OS-brons 1998 för Elisabet Gustafsons lag.

Stig Sewik var inte bara bäst på att få andra curlare att prestera. Han var själv mycket skicklig på isen, i synnerhet på ålderns höst som veteranspelare. Mellan åren 2000 och 2011 skippade Stig sitt lag från Karlstads CK till SM-guld i veteranklassen hela sex gånger. Glansåret blev 2002 då det blev brons i veteran-VM i Bismarck, USA för Stigs lag med Göran Holmberg, Rune Johansson, Per Olsson och Klas
Nerman.