Hem / NYHETER CURLING.SE / Skärpta lokala allmänna råd – detta gäller för idrotten

Skärpta lokala allmänna råd – detta gäller för idrotten

De skärpta lokala allmänna råden för att minska smittspridningen handlar för idrottens del om att avstå från att delta i idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Här finns stöd och rekommendationer till föreningar inom Svensk Curling, för hur ni ska hantera er verksamhet. 

Skärpta restriktioner gällande träningsverksamhet

Vi vill poängtera att ingen verksamhet ska leta efter kryphål och möjlighet att fortsätta bedriva idrott under gällande restriktioner. Vi måste alla hjälpas åt för att minska smittspridningen och för att göra det, behöver vi ställa in våra aktiviteter.

I de regioner där skärpta restriktioner införts gällande träningsverksamhet innebär det begränsning för idrottsträning som genomförs tillsammans i grupp eller i lag. Syftet är att avstå från att organisera eller delta i aktiviteter som innebär att man träffar nya människor och där det kan vara svårt att avstå från att delta trots att man har symptom.

Vi vill framhålla att det inte råder något förbud mot träning i Sverige och att det därmed är fullt möjligt för alla idrottare att fortsätta träna individuellt. Att träna individuellt innebär att träna ensam, alternativt träna tillsammans med personer från samma hushåll. 

Undvik att belasta kollektivtrafiken i samband med idrottsutövande.

Ungdomar födda 2005 eller senare

Restriktionerna att avstå från att delta på idrottsträningar, fysiska möten, matcher och tävlingar gäller inte för idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

Restriktionerna att avstå från att delta på idrottsträningar, fysiska möten, matcher och tävlingar gäller inte för idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

Yrkesutövande idrottare

Även idrottare som har idrotten som yrke, dvs där utövaren har curling som sin huvudsakliga sysselsättning och befinner sig på nationell eller internationell elitnivå för seniorer, är undantagna från restriktionerna ovan

Vad är yrkesmässig idrott?

Sådana idrottare där idrottsutövandet:

  1. är den huvudsakliga sysselsättningen
  2. där utövaren befinner sig på nationell eller internationell elitnivå för seniorer inom den aktuella idrottsgrenen.

Båda villkoren måste vara uppfyllda.

Det är ej avgörande hur många kronor man tjänar eller hur många procents arbetstid. Avgörande är att idrottsutövandet är den huvudsakliga (prioriterade) sysselsättningen. 

Definition yrkesmässig idrott Svenska Curlingförbundet:

Idrottsutövare som ingår i landslagstrupp herrar, damer och mixed dubbel samt rullstolslandslaget (A-laget)

Yrkesmässig idrott gäller ej:
● Utövare som lägger merparten av fritiden på idrott
● Utövare som har ambition att nå nationell eller internationell elitnivå
● Juniorer

Bedömning av lag

Majoriteten av utövarna i ett lag utövar “yrkesmässig idrott”