Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Kommunikationsplan för uttagningskriterier och besked som rör ungdomar.

Foto: Stefan Tjärnlund @curlpicsphoto

Uttagning till juniormästerskap

Uttagning till mästerskap så som Junior VM, Youth Olympic Games, European Youth Olympic Festival eller NJCT Mixed Doubles ska alltid göras genom kvaltävlingar, såsom SM eller rena kval.

Kommunikation om förutsättningar ska ges så snart som information om respektive mästerskap finns och Svenska Curlingförbundet har haft en rimlig tid och förutsättningar för att planera kring datum, ort och praktiska detaljer kring kvalet. Målsättningen är alltid att kvaltävlingar ska finnas i tävlingskalendern när den publiceras under våren inför kommande säsong.

Uttagning till olika typer av stödformer

Svenska Curlingförbundet tillhandahåller också andra stödformer för barn- och ungdomsverksamhet såsom projektstöd förening, läger, ledarstöd, personella resurser eller ekonomiska stöd.

Förutsättningarna för dessa stöd ska finnas tydligt beskrivna i en aktuell utvecklingstrappa som ska uppdateras efter varje olympisk cykel, alternativt publiceras på curling.se Länk till annan webbplats. under våren inför kommande säsong så att samtliga föreningar, ledare och aktiva vet vad som förväntas av dem för att de ska kunna söka stöd, samt vilka stöd som är relevanta och vad de innebär.

Rekommendationer till förening gällande lagsammansättning och deltagande i tävling.

Svenska Curlingförbundets riktlinjer gällande tävling för juniorer är att föreningar ska undvika färdiga lagbildningar för Yngre Junior. Det vill säga ungdomar upp till 16 år. Vi rekommenderar att föreningen informerar om att det finns möjlighet att delta, tar emot anmälningar från ungdomarna och att ledarna lottar eller sätter ihop lag till aktuell tävling. Vi rekommenderar också att ungdomarna roterar position i laget och att lagnamnet är något annat än skipperns efternamn.

För ungdomar som passerat 16 år kan det vara aktuellt att spelarna själva sätter ihop sina lag, gärna med stöd från föreningen.

I det fall föreningen har fler antal lag än vad de har platser att delta med vid aktuell tävling, ska föreningen arrangera en kvaltävling. Detta gäller för aktiva som vill delta i tävlingar som är specifika för juniorer.

Publicerad: 2023-05-26

Hitta snabbt

Tävling: Junior och U30Öppnas i nytt fönster.
UtvecklingslagÖppnas i nytt fönster.
SM-tävlingar juniorÖppnas i nytt fönster.