Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Åldersgränser för nationella mästerskap och uttagningar till landslag.

Curling är en idrott som räknas till sen specialisering och Svensk Curling har en utvecklingstrappa för den som vill bli elit inom curling med en tillhörande åldersstruktur. 

Överlag är det liten möjlighet för en ung person att bli uttagen till landslag, då mognad och erfarenhet spelar stor roll för curlarens prestation. Undantag är EYOF eller YOG då Svenska Olympiska Kommittén står för inbjudan och sätter åldersgränser (uttagning sker enligt kommunikationsplan för uttagningskriterier och besked som rör ungdomar.

Nationella Mästerskap: Yngre Junior SM, Junior SM och SM Senior

SM Yngre Junior: Spelas av ungdomar upp till 16 år. Ranking sker och vi tar även ut en svensk mästare. Ingen slås ut ur tävlingen. De lag som inte längre har chans att vinna fortsätter med mixed dubbel eller andra former av spel.

Riktlinjer för tävlingen är att det ska finnas ett fokus på utveckling och social gemenskap. Detta innebär även att vi ska erbjuda en möjlighet för föräldrar att lära sig mer om curling och ledare ska vara utbildade i curlingens värdegrund.

SM Junior: Spelas av ungdomar upp till 21 och fungerar även som ett kval till junior-VM om inget annat beslutats för den specifika säsongen. Det finns inte några lägre gränser för hur ung en spelare kan vara för att få delta.

SM Senior: Vi har inga åldersgränser för hur ung en spelare får vara för att delta i SM Senior, som även är uttagning till landslag.

Uttagningar till juniorlandslag och seniorlandslag

För att vara kvalificerad till Junior-VM ska spelaren vara under 21 år den sista juni innevarande säsong, enligt WCF:s regler. Vinnaren av junior-SM spelar junior-VM, om inget annat beslutats för den specifika säsongen. Om det innefattar spelare som är yngre än 13 år, ska förbundskapten tillsammans med coach och vårdnadshavare ta fram en handlingsplan. Den ska innehålla plan för träning och förberedelse som säkerställer att spelaren inte får för höga prestationskrav på sig inför, under eller efter mästerskapet. Planen ska även innehålla uppföljning för tiden efter mästerskapet.

Gällande seniorlandslag gäller samma sak om en person är yngre än 16 år kvalificerar sig in i landslagstruppen. Förbundskapten tillsammans med spelarens coach och vårdnadshavare har då ett ansvar för att skapa en plan som säkerställer att spelaren får hjälp att planera och förbereda sig för spel på den nivån utan att det skapar för höga prestationskrav eller för stora utmaningar att hinna med återhämtning, skola och fritid.

Publicerad: 2023-05-26

Tävlingsdokument

Allsidigt och lekfullt idrottande Öppnas i nytt fönster.
Elitinriktad verksamhet för ungdomarÖppnas i nytt fönster.
Ranking och resultatlistorÖppnas i nytt fönster.
Åldersgränser för nationella mästerskap och uttagning till landslagÖppnas i nytt fönster.