Hem / För föreningar / Föreningsverksamhet / Ungdomsverksamhet / Riktlinjer för ungdomsverksamhet

Riktlinjer för ungdomsverksamhet

Svenska Curlingförbundet har antagit ett förhållningssätt om verksamheten för ungdomar upp till 16 år.

Upp till 16 år ser vi att samliga ungdomar tränar alla tillsammans i förening. Fokus för ungdomar upp till 16 ska vara samvaro, relationer, lära sig vara med olika personer, hitta nya kompisar och att ha kul. När det är dags för turneringar, rekommenderar vi att föreningens ledare samlar in anmälningar från ungdomarna individuellt och sätter ihop lag beroende på individernas önskemål att delta i den specifika aktiviteten.

Svenska Curlingförbundet rekommenderar följande: 

  • Från 16 års ålder kan spelarna själva välja att bilda lag och ha fasta lag. På klubbens juniorträningar tränar alla fortfarande tillsammans.
  • SCF och klubbarna behöver kommunicera att det enskilda barnet kan komma och börja spela curling. Det ska förmedlas att varje klubbs juniorsektion är ett stort gäng som spelar tillsammans och har kul.
  • Vi tänker curlare och inte lag när vi arbetar med rekrytering. 
  • Vi ska bli duktiga på att se individerna och även deras föräldrar.
  • Spela olika former av curling. Singels, dubbel, trippel och fyrmanna. 

Syftet bakom riktlinjerna är att skapa en så bra idrott som möjligt för så många som möjligt och för att öka vår rekrytering bland ungdomar behöver vi öppna för fler sätt att spela curling än i lag om fyra. Rekrytering av nya curlingspelare är en av våra absolut viktigaste aktiviteter och curling behöver bli mer lättillgängligt.

De som vill spela curling ska inte behöva tveka att göra det. För att inte tappa spelare på grund av att en lagkamrat slutar är det mycket viktigt att ta emot enskilda spelare och jobba utifrån tanken om en stor grupp. Detta ska prägla klubbarnas kultur när det gäller ungdomsträning.