Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

IK Fyris om 8-veckors programmet för nybörjare

Under förra säsongen fick vi ta del av det program Curling Alberta använder sig av för att lära ut curling till nybörjare.

IK Fyris har testat upplägget som är åtta tillfällen och Axel Sjöberg, som varit ansvarig för projektet, rekommenderar det varmt till andra föreningar. Hos dem var det 48 personer som lärde sig curling våren 2022, vilket har lett till 15 personer som fortsatt denna säsong och ett nytt lag i divisionsspel.

-Jag tyckte att det var riktigt suveränt! Det vi gjorde annorlunda från Alberta-modellen var att avsluta med "Uppsalamästerskapet." En kvällstävling där deltagarna från de olika grupperna kom samman och spelade lottade lag mot varandra med roliga priser i lottningsform. Det var väldigt uppskattat! Nu till höst har vi kört en fortsättningskurs med de från i våras på sex pass och de ska nu ha lärt sig att träna och spela match på egen hand.

Vad funkade bra med programmet?

-Det var lång tid och många pass så att vi lärde känna deltagarna och de fick en relation till ledarna. Det fanns också möjlighet att anpassa utvecklingen inom gruppen och individuellt. Vi gjorde några anpassningar där vi tyckte det behövdes och det togs emot bra av våra befintliga medlemmar som var välkomnande mot deltagarna.

Vad skulle behöva utvecklas?

- Det som saknas i den kanadensiska modellen är en uppföljning efter kursen. Vi hade behövt en plan redan innan för hur vi skulle hantera deltagarna efteråt. Det många som frågade om hur vi skulle göra under hösten/nästa säsong.

För oss kändes det mycket som att de fortfarande var "nya i klassen" även nu under hösten och efter fortsättningskursen. Det är lite som med juniorerna, vi kan inte skicka ut info om att nånting händer och hoppas att de tar tag i det själva utan vi behöver komma med information och vara tydliga med att de är välkomna och att det är en passande aktivitet för dem.

Ytterligare en lärdom är att vi hade behövt mer tid under planeringen inför för att nå ut till färdiga grupper istället för att, som nu, ha fri anmälan. Med mer tid och resurser för planering och för att skapa kontakt med nya målgrupper kan vi nog få ännu fler.

Skulle ni rekommendera det till andra föreningar?

-Ja! Definitivt!

Vill er förening testa? Vi har mallar för nybörjarkurser på både fyra och åtta tillfällen >HÄR

Publicerad: 2023-01-04