Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Anmälan till Elitserien damer är åter öppen och sista anmälningsdag är den 15 september.

Beslutet att ställa in Elitserien damer har upphävts.

Elitserien ska ha en omfattning av sex spelande lag eller fler för att genomföras.

Detta ger förutsättningar för ett bra och rättvist spelprogram, samt att om det är färre lag än sex som vill delta i Elitserien, ser vi att det är bättre att locka de lagen till SM och säkerställa en damtävling med gott om lag, snarare än två damtävlingar (SM och Elitserien) med få lag i vardera.

Bakgrund

Beslutet som förbundsstyrelsen fattade den 12 juli 2023 att pausa spel i elitserien för damer kommande säsong grundade sig på flera delar. En huvudanledning var att tendenser att färre damlag anmäler sig till elitseriespel, SM och Nordic Curling Tour.

Trenden att färre lag spelar är tydlig sedan 2018. Spelares, lags och enstaka föreningars synpunkter har vägts in. Däremot saknades ett antal viktiga intressenter och deras synpunkter till beslutsunderlaget. Med anledning av det upphävs beslutet och vi öppnar anmälan till Elitserien damer.

Framtida utvecklingsarbete

Ett utvecklingsarbete ska genomföras under kommande säsong inom Svensk Curling med syfte att få fler juniorlag och damlag i elitserien, SM, JSM och andra tävlingar. Den tidigare utsedda arbetsgruppen som består av utvecklingsutskottets fokusgrupp, tävlingsutskottet, sportchef och generalsekreterare kommer att ha ett möte i början av september för att påbörja sitt utredningsuppdrag.

Uppdraget består i att ha kontakt med bland annat berörda lag och föreningar för att få fler lag att anmäla sig. I uppdraget ingår dessutom att se över seriesystemet och spelprogram samt t.ex. hur SM-arrangemang kan utvecklas och bli attraktivt för fler damlag. Förändringar av regler kan även bli aktuella att föreslå, liksom frågan om klubbtillhörighet. Uppdraget redovisas till förbundsstyrelsen våren 2024. 

Utredningsarbetet genomförs oavsett om damernas elitserie spelas under kommande säsong eller inte.

Arbetsgruppen kommer att bjuda in samtliga föreningar till ett möte under andra hälften av oktober för att samtala om vikten av att få fler dam-, junior och herrlag att delta i spel, särskilt SM, samt föreningars villkor för att utveckla sin verksamhet. Föreningars synpunkter är av stor vikt för arbetsgruppen.

Publicerad: 2023-08-15

Om Elitserien DamerÖppnas i nytt fönster.
Anmälan Elitserien DamerÖppnas i nytt fönster.
Landslagsuttagning 2023-2024Öppnas i nytt fönster.