Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

In Memoriam: Connie Östlund

På Bilden: Sven Erik Johansson, Bo Högström, Håkan Stålbro och Connie Östlund

Vi är otroligt ledsna att skriva om nyheten att en av våra högst betydande curlare och ledare har lämnat oss. Connie Östlund från Karlstads CK blev 63 år.

Connie var en av våra mest framgångsrika curlare och ledare. Hans curlingkarriär innefattade VM brons, EM silver och VM silver för seniors, samt en rad medaljer från svenska mästerskap och en tid som förbundskapten för juniorer.

Han var också en av de personer som helt och hållet levde efter the Spirit of Curling. Med- och motspelare har mött en person med positiv attityd och stort sportmannaskap. Någon som var schysst, hjälpsam och en person som bjöd på sig själv både på och av planen.

Spelare från Connies generation minns hur juniorlaget från Karlstad ansågs vara näst intill oslagbara under en period. Finalen 1979, då de förlorade mot Sören Gran har gått till historien som en match att minnas, då motståndarna och klubbkamraterna avslutade både näst sista och sista omgången med slag som på den tiden räknades till rena turstenar, även om de var meningen. Connie följde sedan med till Junior-VM trots förlusten, som reserv.

Första seniormästerskapet för Sverige spelade Connie 1982 i Garmisch Partenkirchen, tillsammans med Sören Gran, Niclas Järund och Tony Eng. Laget skämtade om att de var ett gäng med reserver på VM eftersom de satts ihop på ett annorlunda sätt. Sören och Niklas hade inte fått ledigt från lumpen för att spela SM. Tony och Connie hoppade in som reserver och vann SM tillsammans med Anders Svennerstedt och Henrik Holmberg. De två var i sin tur för unga för att spela VM, vilket innebar att Sören och Niklas kom tillbaka för mästerskapet.

Laget gick till semifinal där det tog stopp mot storfavoriterna från Kanada med Al Hackner i spetsen. Trots en mycket välspelad match, slutade mästerskapet med en fjärde placering. Rick Laing från kanadensiska laget minns matchen många år senare och har berättat att de även efter mästerskapet använde den som exempel när någon spelade riktigt bra med uttrycket: ”De spelar som Sverige 1982.”

Två år senare, tillsammans med Pelle Lindeman, Carl von Wendt och Bo Andersson var Connie åter tillbaka på VM scenen i Duluth Minnesota och vann brons.

1985 kvalificerade sig laget för EM i Grindewald, då tillsammans med Göran Åberg istället för Carl von Wendt och vann silver efter finalen mot Tyskland.

Som ledare hade Connie en avgörande betydelse för Karlstads-juniorernas utveckling under tidiga 2000-talet.

Det var tidigt år 2000, när Connie ställde frågan om vi tjejer i olika åldrar som börjat träna curling i Karlstad, skulle slå oss ihop och bilda ett lag tillsammans. Ett initiativ som ledde till år av träning, tävling och en vänskap som fortfarande står sig stark. Connie ledde träningar på isen, skjutsade oss land och rike runt och höll även i högst egenpåhittad fysträning under somrarna.

Den som gjorde ett bra slag på isen kunde med största säkerhet titta upp på läktaren och se Connie stå mitt bland publiken och göra en dans eller vågen för att visa sin uppmuntran och sitt stöd. Han fanns både som idrottslig ledare och som vuxen stöttepelare för oss genom tonåren. Tillsammans med Bitte skapade han en trygg plats med trygga och inlyssnande vuxna. Deras dörr stod alltid öppen för den som ville hälsa på, sjunga karaoke, var fikasugen eller behövde prata om curlingen, skolan eller livet.

Vi som haft ynnesten att lära oss spela curling av Connie, har också fått djupt rotat i oss, att träna och tävla för att vinna är bra - men allra viktigast är att njuta av upplevelsen, lära sig allt som finns att lära och att när curlingkarriären är slut, så ska den ha gett vänskapsrelationer som varar.

Dessa lärdomar är jag säker att vi alla värderar otroligt högt nu när vi nått den delen av livet där curlingskorna spenderar sin mesta tid på hyllan, medan relationerna och minnena av allt roligt vi gjort tillsammans finns kvar.

Vi har Connie att tacka för stora delar av det vi fått uppleva oss och det är med stor sorg vi nu sänder våra tankar till närmsta familjen, Bitte, Cissi och Nicklas med familjer.

Begravningen äger rum i Karlstad den 16:e november. Familjen har tillsammans med Karlstads Curlingklubb startat en fond till Connies minne. Den som vill stötta gör det via swish till 123 690 2753 eller Bankgiro 959 0332. Märk din betalning med Connie.

För Svenska Curlingförbundet
Sara Carlsson

Publicerad: 2023-11-15