Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

SM Figur: Medaljörerna och ett nytt svenskt rekord!

Text och foto: Jeff Martin

I lördags den 9:e december spelades Figur SM i tre klasser (damer, herrar och rullstolscurlare) hos oss. På damsidan blev det full pott för damerna från IK Fyris Uppsala, med Towe Lundman, Sofie Bergman och Rebecca Thunman på pallen.

Det var 25 figursugna spelare som samlades i Uppsala för att tävla om SM-medaljerna, och den första kompletta SM-tävlingen med alla tre klasser representerade för första gången på flera år. Alla spelare fick spela två serier och det var summan av de två serierna som räknades samman för att få ett slutresultat.

Det blev många fina resultat med flera spelare som fick sina högsta poäng någonsin i figurspel. Utöver medaljörer är det värt att uppmarksamma Fyris:s egen Sofie Bergman som med sin 72 poäng fick den högsta poäng någonsin för en kvinna i SM sammanhang.

Första klass att bli klar var rullstolscurlare med 6 tävlande. Det blev en väldig tät affär med bara en poängs skillnad mellan varje medaljplats. Det var faktisikt samma personer på pallen i år som förra året, fast i en annan ordning. Det var väldig imponerande att titta på dessa skickliga spelare - många timmars träning ligger bakom deras framgångar, och himla kul hade de också, med mycket skratt ute på isen!

Pallen - SM Figur för rullstolsculare

1

Kristina Ulander

55

53

108 poäng

2

Mats-Ola Engborg

50

57

107

3

Marcus Holm

50

56

106

Nästa grupp att bli klar var damerna med flera riktigt bra serier och med upp till 50-års skillnad i ålder på deltagare. Riktigt kul! Det blev Towe Lundman som tog hem guldet för inte mindre än sin fjärde gången. Stark gjort!

Pallen - SM Figur för damer

1

Towe Lundman

68

69

137 poäng

2

Sofie Bergman

72

60

122

3

Rebecka Thunman

58

47

105

Den sista gruppen var den största med 11 herrar som tävlade om guldet. Det var ganska tätt här också med bara en poäng som skilde tvåan och trean. Till slut blev det Axel Sjöberg från IK Fyris och CK Granit som tog sitt tredje SM. På andra plats kom SImon Granbom, Axel:s skip när de spelar i deras herrlag, Burning GOATS. Tredje plats vanns av en annan Fyris bekant, Simon Olofsson som är nu Uppsalabo och ofta tränar i hallen.

Pallen - SM Figur för herrar

1

Axel Sjöberg

77

73

150 poäng

2

Simon Granbom

72

72

144

3

Simon Olofssom

74

59

143

Det var en väldig kul tävling med god stämmning både på och utanför isen, och med en jättegod soppa till lunch (Tack, Monica). Det var första gången vi har haft SM Figur, och första gången med flera rullstolscurlare i hallen, men allt gick bra och alla sa att de var jättenöjda med arrangemangen och isen! Det kräver betydlig flera funtkionärer för en sådan tävling än för vanliga fyramanna tävlingar och vi vill tacka alla som hjälpte till!

Alla resultat finns på SCF:s hemsidaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. och ni som vill titta på spel kan ni titta på alla tre pass på IK Fyris curling:s YouTube kanal. Länk till annan webbplats.

Nytt svenskt rekord på damsidan

Med 72 poäng i första serien, är Sofie Bergman nu innehavande av högsta noterade serie för damer i SM-sammanhang. Stort grattis!

Publicerad: 2023-12-11