Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Grattis till de svenska seniormästarna!

Sumpan Seniors: Mats Wranå, Mikael Hasselborg, Anders Eriksson, Gerry Wåhlin

Lag Norberg: Susanne Patz, Anette Norberg, Anna Klange, Cathrine Lindahl

I helgen avgjordes SM Seniorer (51+) i Östersund. Många kända och erfarna curlingnamn gjorde upp om SM-titlarna, som också innebar kvalificering till VM för seniorer i Östersund senare i vår. När sista stenarna var spelade stod det klart att det blir Sumpan Seniors och Härnösand CK Norberg som kommer representera Sverige i VM.

Efter grundserien och semifinalerna stod det klart att finalerna i det närmaste blev en upprepning av fjolårets SM. På herrsidan blev det ett möte mellan Anders Kraupp och Mats Wranå med sina lag från Sundbyberg, och på damsidan skulle Anette Norberg och Camilla Noreen, från Härnösand respektive CK Granit mötas. Förra året tog Sumpan Seniors (Wranå) och Noreen hem SM-titlarna. Anette berättar om vägen till finalen, som gick via gruppspel och semifinal.

- Vi vann stort i de tre första matcherna i gruppen, sedan var vi lite trötta på lördag kväll och förlorade mot Noreen, vilket innebar semifinal som vi lyckades vinna. I finalen hade vi bra kontroll och var det bättre laget.

För Sumpan Seniors gick vägen till finalen så rakt som den kan, med tre raka vinster i trippelknocken och bäst teedragning, vilket innebar att man var högst rankad inför slutspelet. Efter vinst i kvartsfinalen, och en jämn match i semifinalen som stod lika inför sista omgången lyckades man kvalificera sig för final mot Sundbyberg CK Julius (skippat av Anders Kraupp). Seniors lyckades i sista omgången hindra Julius från att ta två poäng och därmed ta matchen till skiljeomgång. Mikael Hasselborg berättar om turneringen.

- Vägen till ännu en final var som vanligt kantad av många spännande och jämna matcher där vi återigen med knapp marginal lyckades vinna.

Både Micke och Anette vill passa på att rikta stort beröm till arrangören Östersunds CK som bjöd på fina isar och ett bra arrangemang. Anette säger till och med att det var den bästa klubbisen hon har spelat på i Sverige. Micke fyller i och uppmanar fler lag att delta.

- Det var kul att spela seniors i Östersund! Det var längesen vi var där och spelade. För oss som lag var det första gången vi spelade i hallen. Fina isar och bra förutsättningar i övrigt så det blev ett väldigt bra mästerskap. Tack Östersund också för en trevlig kamratfest. Tycker att många fler lag borde ställa upp. Seniors är en happening med allt det innebär. Jag vill verkligen rekommendera fler lag att komma.

Lagen har lite olika ingångar till VM i vår, Anette säger att de inte har hunnit sätta sig ner och diskutera målsättningar men säger att det ska bli väldigt kul med VM på hemmaplan. För Sumpan Seniors är siktet inställt på ännu en medalj till samlingen.

- VM på hemmaplan känns väldigt positivt. Vi har spelat två av våra fem senior VM på hemmaplan. 2016 i Karlstad och 2018 i Östersund. Båda gångerna har vi nått final och i båda fallen var Canada våra finalmotståndare. Förväntningarna inför årets VM är att vi kommer att ställas mot allt ”yngre” motståndare. I takt med vår stigande ålder hårdnar konkurrensen både i Sverige och internationellt. Vi hoppas trots det göra ett bra VM i Östersund. Målet är självklart en till medalj. Vi har två guld, ett silver och ett brons. En medalj till vore fantastiskt.

- Vår förväntan är också att även detta VM blir en härlig kamratfest. Det har varit en upplevelse som saknar motstycke att träffa alla trevliga curlare från världens alla hörn. Många gamla och nya vänner har vi mött. I seniorcurlingen finns en väl etablerad tradition om att sätta sig ner med sina motståndare efter matchen över en fika eller en god dryck. Vi ser fram emot ännu ett fantastiskt VM i Östersund och hoppas den svenska publiken kommer för att kolla mixed dubbeln och kanske tittar förbi oss seniorer.

Vi gratulerar de nyblivna svenska mästarna och önskar varmt lycka till på VM Seniorer senare i vår!

 

 


Publicerad: 2024-01-18